Kiskőrös város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata rendezésében április 23-án megnyitott a Fehéren Feketén címet viselő fotókiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében.

-Hirdetés-

De hogy ki a művész és miért különleges ez a tárlat, hadd mondjuk el Turán István helytörténész szavaival, aki kiválóan megfogalmazta a kiállítás mondanivalóját:
Ha nagyon leegyszerűsítve szeretném leírni a tárlat anyagát, akkor azt kellene mondanom, hogy tulajdonképpen itt is régi fotókról van szó, amelyeken ismerősöket kereshetünk, emlékeket idézhetünk fel, még talán nosztalgiázhatunk is. Csakhogy ez nem lenne igaz. Vagyis inkább nem fedné le a valóságot, talán torzítana is rajta. Akkor tehát miről is van szó? Leginkább arról a jelenségről, amikor is a fényképező el tud kapni és meg tud örökíteni olyan mozzanatokat, életképeket, amelyek túlmutatnak a pillanat varázsán, és ezáltal valami sokkal mélyebb tartalom tárulhat a szemünk elé.

Turán István helytörténész képes vetítése a múltból könnyeket csalt sokak szemébe

Judit Irányi magyar származású amerikai fotóművész felvételei ugyanis ilyenek. 1974-ben járt nálunk Kiskőrösön, s mondhatni kiváló kordokumentumokat készített az akkori helyi cigányság mindennapjairól, szokásairól, ügyes-bajos dolgairól. A kiállítás anyagát tehát ezek a fényképek adják, különlegességük továbbá, hogy eddig nem, vagy csak nagyon kevesen láthatták őket. Ellenben most szépen kinagyítva, tablóként kerülnek a nagyközönség elé.

Király Csaba-gitár és Ifj. Király Csaba- hegedű

A kiállítás képeivel Kunhegyesi Nikolett (Niki egyébként egy romaprogram résztvevője, melyben feladata a romák mentorálása) találkozott és őt is annyira megragadta, hogy felvette a kapcsolatot Irányi Judit művésznővel, aki örömmel fogadta a kérést, hogy képeiből kiállítás nyílhasson Kiskőrösön. Mindez egy éve történt.

Kunhegyesi Nikolett

Azóta Kunhegyesi Feró is testvére mellé állt a “munkában” és a gondos tervezés, szervezés meghozta gyümölcsét. A kiállítás szépségének megmutatása mellett, az összetartozás érzését is sikerült átadniuk a rendezvény ideje alatt. 

A kiállításon méltó módon megemlékeztek a cigányság életéről Kiskőrösön, köszönhetően Turán István helytörténész alapos kutatásának. Domonyi László polgármester köszöntő beszéde után versek, mesék hangzottak el a Szilveszter Társulat tagjainak előadásában, dalok csendültek fel és emlékek törtek elő a képek nyomán. 

A rendezvény végeztével lehetőség volt kötetlen beszélgetésre, a fotók elemzésére.
A kiállítás megtekinthető a művelődési központ kamartermében április végéig.   

Tudom jó szívvel ajánlani mindenkinek, hiszen tényleg elképesztő képekről van szó! 
Turán István

Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS