Császártöltésen április 30-án a Falu alapításának 275 éves programsorozat következő állomása az ünnepélyes Májusfaállítás.

-Hirdetés-

„Tisztelettel köszöntöm Takácsné Stalter Judit polgármester asszonyt, Bányai Gábor országgyűlési képviselő Urat, és minden kedves megjelent vendéget. Mint azt a plakátokon is olvashatták, a mai műsorunkat először az újonnan felépülő piac alapkőletételével kezdjük meg. Megkérem polgármester asszonyunkat, hogy nyissa meg a mai nap ünnepi rendezvényét. Ma újra összegyűltünk egy régi szép hagyomány továbbvitelére. Május elseje nem csak a majálisok ünnepe, május elseje reggelére a fiúk titokban májusfát állítottak a kiszemelt lány udvarába, színes szalagokkal, egy – egy üveg borral díszítve. Mára újból kezd feléledni ez a hagyomány, de leginkább már a falu, város központjában a lakosok tiszteletére felállítva” – hangzott el Schuszter Istvánné Magdika Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntője.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Takácsné Stalter Judit polgármester közösen elhelyezte az időkapszulát az épülő fedett piactér helyére.

A nap is kisütött és a rendezvény a hagyományos színes krepp papír szalagokkal díszített májusfaállítással folytatódott. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, és évről évre megcsodálhatjuk Császártöltésen a falu központjában a felkötött szalagok táncát a szélben.

A Kiskőrösi Fúvószenekar műsorával szebbé tetté ezt az áprilisi délutánt. Megyeri Ramóna szavalata után az 5-6. osztályos iskolások Májusfa tánca következett.

Az 5-6. osztály Májusfa tánca

Az ünnepség után a Teleházhoz vonult át a tömeg, ahol a Sváb Tájház felújításának avatására került sor, majd egy kis uzsonnával várták a megjelenteket.

Wiedner István nyugalmazott polgármester beszédében tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ő vezetése alatt keresték meg a megfelelő ingatlant a Tájháznak. Elismerését fejezte ki, hogy a mostani testület ilyen szépen ápolja a hagyományokat.

Takácsné Stalter Judit polgármester asszony megköszönte munkatársainak és a felújításban résztvevő szakembereknek a munkáját. Most már felújítva, gyönyörűen kifestve várja a látogatókat.

A felújított Tájház

A Teleházban fejeződött be az ünnepség, megterített asztalokon zsíros kenyérrel, friss zöldségekkel kínálták a vendégeket.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (85 db kép)
MEGOSZTÁS