Május 3-án este egy igazán különleges koncerten vehettek részt a zenekedvelők. A Szürkeverebek jazzklubbján a Gyárfás Istvánt trio vendégszerepelt, akik a Cartoon Jazz című lemezükből, adtak elő számokat.

Gyárfás István trió műsor közben
-Hirdetés-

A Cartoon Jazz lemez ismerős rajzfilmzenéket dolgoz fel – Gyárfás István így nyilatkozott az anyagról:
E lemez elkészítésekor egy eddig kiaknázatlan kincsesbányából merítettünk, a magyar animációs film zenei remekeiből. Ki ne ismerné ezeket a fülbemászó, tréfás, időnként fanyarul disszonáns dallamokat? Hisz már egy fél évszázada dúdoljuk, fütyörésszük, szeretjük őket!
A felvételek során törekedtünk a dalok eredeti karakterének megtartására úgy, hogy a bennük rejlő poénok továbbra is süssenek. Persze az se baj, ha valaki közben bennünket is felismer…
Először Pethő Zsoltot, egyik legkiválóbb szerzőnket kerestem meg, aki igencsak lelkesedett az ötletért. Azt mondta: – Gyafi, nyugodtan használjátok a dalaimat. Biztos vagyok benne, hogy jó lesz! Sajnos ő már nem érhette meg a lemez megjelenését, így ezzel az anyaggal szeretnénk többek között az ő zenei nagysága előtt tisztelegni.”

Gyárfás István

Gyárfás István (Gyafi) több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik. Olyan külföldi szólistákkal játszottak együtt, mint Joe Murányi, Carol Cass, Sidney Ellis, Agostino DiGiorgio, Tommy Vig, Bosko Petrovic, Eldad Tarmu, Kim Hutchcroft vagy Herbie Mann. Számos magyar és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel, többször turnéztak Kenyában és Indonéziában is.

Nagy közönség gyűlt össze

2013-ban Gyárfás Istvánt választották az év jazz gitárosának a jazzma.hu (a legrangosabb magyar jazz-szaklap) olvasói, 2014-ben és 2015-ben pedig ugyanott a kritikusok szavazásának győztese lett. 2016-ban mind a kritikusok, mind az olvasók és a jazz-muzsikusok is egyaránt őt választották az év gitárosának. Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal, a Szabó Gábor díjjal tüntették ki.

Az est támogatói a Szentpéteri Borház és a Fröccs voltak.

Sz.Á.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS