Csütörtökön az idei középszintű írásbeli angol érettségi feladatai nem okoztak különösebb fejtörést a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai számára.

-Hirdetés-

Középszinten az angol nyelv írásbeli ideje 180 perc volt, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása volt, ahol 30 perc állt a diákok rendelkezésére. Ezután következett egy kis szünet, majd a hallott szöveg értése részre 30 percet, végül az íráskészségi feladatsorra 60 percet kaptak a vizsgázók.

Amíg a diákok az érettségi feladatok megoldásán dolgoztak, addig Horváth Kinga igazgatóhelyettessel, a 12.A osztályfőnökével beszélgettem, aki azt is elmesélte a a vira.hu-nak, hogy iskolájukban ebben az évben összesen 103 diák, közülük 43 tanuló tett előrehozott érettségit angol nyelvből ezen a napon.

Iskolánkban nagyon magas az előrehozott érettségizők száma idegen nyelvből illetve informatikából, hiszen intézményünkben kiemelten fontosnak tartjuk a nyelvoktatást. Azért is élvez prioritást, mert jövő évtől már nyelvvizsgához kötik a felvételt, illetve a mai világban egyébként is nagyon fontos az idegen nyelv használata. A kötelező óraszám, az heti 3 lenne, azonban mi a szabadsávból plusz 1-1 órát adunk a nyelv és matematika oktatásra. Kis csoportlétszámmal dolgozunk, ami lehetővé teszi azt, hogy 11. év végére a diákokat úgy felkészítsük, hogy sokan közülük osztályozó vizsgát tudnak tenni a 12.-es tananyagból, illetve sikeres érettségi vizsgát is. Például a 12.A osztály 90%-a már tavaly leérettségizett idegen nyelvből, sőt van olyan diák, aki két nyelvből is. Tulajdonképpen nyelvvizsgaközpont is vagyunk, a DExem nyelvvizsgaközpontja, tehát itt helyben fel is készítjük a diákokat a nyelvvizsgára, sőt le is vizsgázhatnak itt, megszokott tanárokkal és környezetben. Emellett heti 1 alkalommal, teljesen ingyenesen nyelvvizsga előkészítőt is tartunk, ez teljesen fakultatív, tehát aki szeretne, az részt vehet rajta – mesélte örömmel Horváth Kinga.

B-J: Valenczi László, Kelemen János, Breznyán Gergő, Mihály Boglárka

A középszintű írásbeli érettségit követően a KEVI négy diákját is megkérdeztem arról, hogy mennyire volt nehéz az angolérettségi.

Az írásbeli első része elgondolkodtató volt, kimondottan újra át kellett futni, kigondolni a dolgokat. Szerintem a többi feladat sem volt nehéz. A második feladatlap kimondottan könnyűnek bizonyult, itt a nyelvhelyességre gondolok. A hallgatást, mondhatni élveztem is. Jó volt, hogy megértettem és csak úgy írogattam be a megoldásokat. A levéllel nagyon hamar elkészültem, mivel jól átlátható volt az egész tematikája, úgyhogy egyáltalán nem éreztem nehéznek egyik feladatot sem. Ez nyilván betudható annak is, hogy nemrég szereztem meg a középfokú nyelvvizsgámat is, ezáltal nem volt nagy „szakadék” a kettő között, így tudtam készülni mindkettőre. Szerintem emiatt éreztem sokkal könnyebbnek az érettségit – nyilatkozta Mihály Boglárka (12.D).

– Nem találtam túl nehéznek a feladatokat. A rendelkezésre álló idő alatt könnyen be tudtam fejezni a feladatokat, viszont kihasználtam a teljes időt arra, hogy jól átellenőrizzem azokat. Tavaly ősszel fejeztem be a felsőfokú nyelvvizsgámat, viszont nem hagytam abba az angol tanulást még a magántanárnál sem. Csatlakoztam egy középszintű csoporthoz is, akikkel még sokat gyakoroltunk. Emellett mivel nem végeztem előrehozott érettségit, így a suliban sem estem ki a rutinból. Ez is sokat segített – mesélte Kelemen János (12.D).

– Az érettségi számomra viszonylag egyszerű volt, mivel már tavaly, 10. osztályban letettem a felsőfokú nyelvvizsgát. Tehát a tudás már a birtokomban volt, ezért sem bizonyult számomra annyira nehéznek az érettségi. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a feladatok azért jók voltak, jól kiegyensúlyozottak: se túl könnyűek, se túl nehezek. Most már egyre inkább nyilvánvaló számomra, hogy a jövőben nyelvekkel szeretnék foglalkozni, hiszen lényegében az angolt is önszorgalomból tanultam meg, sosem jártam még magántanárnál – válaszolta kérdésemre Valenczi László (11.C).

– Nem éreztem olyan nehéznek, habár voltak benne trükkös feladatok. Inkább a szövegértést és a nyelvhelyességet éreztem könnyebbnek. Sajnos mindig túlfogalmazom magam, ezért a levélnél, már nem volt helyem a lezárásra sajnos. Ellenben voltak kicsit nehezebb részek a hallgatásban, de szerintem az sem volt teljesíthetetlen. Korábban a nyelvvizsgákhoz nagyon kellett az iskolán kívüli felkészülés, de úgy érzem, hogy a középszintű írásbeli sikeres teljesítéséhez elég volt az, hogy az iskolában gyakoroltunk rá – mesélte Breznyán Gergő (11.A).

Az írásbeli vizsgák 2019. május 10-én a középszintű német érettségi feladatokkal folytatódnak.

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS