Immáron 2. alkalommal szervezte meg a KEVI Általános Iskolája a KisTudós vetélkedőt, melynek május 9-én az Evangélikus Imaház adott otthont.

-Hirdetés-

Tavaly 9 csapattal indult a vetélkedő, idén ez a szám már 16-ra nőtt, amelyben voltak “visszatérő” versenyzők is. A 3. és a 4. osztályos tanulók pár fős csoporttal nevezhettek a megmérettetésre, melynek szervezése Jarjabka Lilla és Rákóczi Andrea pedagógusok nevéhez kötődik. Az idei KisTudós témájául a régi mesterségeket választották, tehát a gyerekek azt a feladatot kapták, hogy egy általuk választott régi mesterséget mutassanak be pályamunka, tabló, munkadarab illetve akár saját készítésű cégér segítségével. 

A KisTudós vetélkedő szervezői: Jarjabka Lilla és Rákóczi Andrea

A vetélkedőt Jarjabka Lilla nyitotta meg, köszöntötte a megjelenteket és bemutatta a zsűri tagjait: Dicsa Tibornét, Néző Sándornét és Brányáné Hegedűs Margitot. A zsűrinek több szempont alapján kellett mérlegelnie a munkákat, például, hogy a versenykiírásnak eleget tettek-e a csapatok, mennyire volt rájuk jellemző a kreativitás, az igényesség és az egyediség. 

A zsűrinek soha sincs könnyű dolga: Brányáné Hegedűs Margit, Dicsa Tiborné, Néző Sándorné

A diákok nagyon várták ezt a napot, amikor is bemutathatták munkáikat a zsűri és a megjelentek előtt – néhányan szemléltettek is egy-egy munkamenetet a választott mesterségükből.

A kékfestő csapat bemutatója alatt feszülten figyeltek a diákok

Rendkívül nagy kreativitásról tettek tanúbizonyságot a gyerekek: készült KisTudós mézeskalács ház, valódi bőr kiscipő, miniatűr malom, kovácsműhely makett.
Egyik csapat elindított egy régi órát, varrtak irhamellényt, készítettek boroshordót, virágmotívumot hímeztek, néptánc lépéseket mutattak be, elhozták a tojásfestés-és patkolás tudományát, kosarat fontak, szemléltették a kékfestés lépéseit és fazekas termékeket vonultattak fel.

Azt hiszem mindent felsoroltam, de valójában látni kell ezeket a remekműveket, amelyekbe a gyerekek megannyi időt és energiát fektettek. Szeretettel készítették és lelkesedéssel, a kutatómunka közben pedig maradandó barátságok szövődtek mester és tanítványai között.

És akkor nézzük az eredményeket (bár mindenki vastapsot érdemelt, azért egy sorrendet fel kellett állítania a zsűrinek):
I. helyezett: ÓRÁS 4.A osztály (Garzó Gréta, Kovács Panna, Prindler Petra)
II. helyezett: KÉKFESTŐ 4.C osztály (Simon Jázmin, Mácsik Jázmin, Szőgyi Amira)  
III. helyezett: MÉZESKALÁCS készítők 4.C osztály (Rávai Viktória, Szabó Viktória, Csányi Johanna)
Különdíjasok:
CIPÉSZ 3.C osztály (Mester Máté, Rácz Márk, Kincses Noel, Urbán Márk)
FAZEKAS 3.A osztály (Trepák Ádám, Kis Berdó Marcell, Sinkovicz Mór)

A pályamunkák az iskola aulájában kiállításra kerülnek mesterségek utcája címmel. Ha tehetitek, látogassatok el oda!

Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (81 db kép)