A Városalapítók Napja keretén belül 2019. május 18-án ünnepélyes keretek között került felavatásra az a Helyőrségi Emlékpark Kiskőrösön, mely az egykori kiskőrösi laktanyában dolgozó hivatásos, polgári, szerződéses sorállományban lévő és előfelvételis katonáknak állít emléket.

-Hirdetés-

Az esemény kapcsán Fadgyas Istvánnal, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának elnökével beszélgettem, akinek Kiskőrös város nagyon sokat köszönhet. Aki munkája során Magyarország szinte összes helyőrségét megismerte, mégis talán mind közül Kiskőrös volt számára a legkedvesebb, ahol hadtápfőnökként dolgozott 1991-től egészen a laktanya bezárásáig, nyugállományba vonulásáig, 2001.december 31-ig. Szintén ebben az évben vette át elődjétől, Kormány Sándortól a Helyőrségi Nyugállományúak Klubjának vezetését végzi azóta is fiatalokat megszégyenítő energiával, kreativitással, kitartó, szívós munkával ezt a nem kis feladatot.

Fadgyas István a Dél-alföldi Régió Felügyelő Bizottsági elnökeként országos, régiós elismertséget is szerzett az általa vezetett közösségnek, hiszen napjainkban a nyugállományúak szervezeteiben munkáját követendő példaként emlegetik. A több mint száztagú egyesület igen sokrétű munkát végez és már régen nem csak saját tagsága, hanem a város lakosságának örömére is.

Beszélgetésünk során elmesélte azt is, hogy a klub tagjaival minden városi rendezvényen, társadalmi-közösségi eseményen igyekeznek részt venni, emellett a városi napokon is rendszeresen gazdagítják a programkínálatot.

Ezúttal sem volt ez másképp, hiszen május 16-án csütörtökön egy jelképes zászlófelvonás alkalmával megtörtént a tér átadása, majd május 18-án szombaton délelőtt 9 órától várták vendégeiket a Szarvas Fogadóban, ezt követően pedig részt vettek a Városalapítók Napja hivatalos megnyitóján és a Wattay-dombormű koszorúzásán is. A Helyőrségi Emlékpark avatására 11 órakor került sor, melynek fővédnöke Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere, védnökei Hazuga Károly altábornagy BEOSZ elnök és Domonyi László polgármester voltak. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régió XXIII. bajtársi találkozója alkalmából, honvédelmi eszközök kiállításával is várták az érdeklődőket a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ földszinti galériájában. Ezt követően borkóstolóval, közös ebéddel és bajtársi beszélgetéssel zárták a rendezvényt.

Az avatáson beszédet mondott Fadgyas István, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának elnöke is
Az esemény kapcsán a Helyőrségi Emlékpark kialakításáról, megvalósításának feltételeiről is kérdeztem Fadgyas Istvánt, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának elnökét.

Hogyan és mikor kezdődött meg az emlékpark kialakítása?

Nagyon régen megfogalmazódott ez már a kőrösi emberek fejében, elsősorban azok szívében, akik itt szolgáltak hosszabb-rövidebb ideig a kiskőrösi laktanyában, hogy szükség lenne egy emlékparkra is, hogy ne csak a laktanya jelképezze a honvédelem kapcsolatát a várossal. Korábban 2003-ban már néhányszor körbejártuk ezt a témát az előző polgármesterrel, Barkóczi Ferenc úrral. Akkor sem a városnak, sem az egyesületnek, sem a háttérlétesítményeknek nem volt olyan feltétele, hogy ez az emlékpark megvalósulhasson. Azonban egy percig sem lett elvetve a dolog. Minden egyes évben vissza-visszatérő gondolat keringte körül az egyesület vezetését és tagságát és azon gondolkodtunk, hogy honnan tudnánk annyi pénzt előkeríteni, hogy meg tudjuk valósítani ezt az elképzelést, hisz végül is több tízezer emberről beszélhetünk nagyságrendileg, aki, mint már mondtam hosszabb vagy rövidebb időt töltött itt a helyőrségben katonaként vagy éppen itt sétált a városban a 70-80-as években. Így végül elérkezett 2019. január hónapja, amikor a 2019-es év fő feladatait terveztük. Ezt az éves beszámoló közgyűlés követte január 26-án, amikor is a tagság, illetve az ott lévő vezetői egyéniségek, mint a Honvédelmi Minisztérium, a Bajtárs Egyesületek Országos Szövetsége, valamint a Dél-alföldi Régió, illetve a polgármester úr is az elképzeléseink mellé álltak.

Hát valahogy így indult el ez a csodálatos dolog, ami ma végül révbe ért. Átadhattuk a városnak ezt a nagyszerű emlékhelyet, mely úgy gondolom, hogy nagyon egyedi lett. Azoknak az embereknek állít emléket, akik már nincsenek közöttünk vagy nem lehettek most itt, de akkor velünk éreztek.

Az emlékpark kialakítását nagyon sok egyeztetés, elképzelés, módosítás előzte meg, melyek talán befolyásolták egy kicsit a konkrét elképzeléseket, de a végkifejlet megtalálta azt az utat, amikor is ez a csodálatos emlékmű megvalósulhatott. Egyesületünk két szövetség alárendeltségébe tartozik. Az egyik a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a másik a Dél-alföldi Régió. A tér befejezésének és átadásának jelképeként került fel még csütörtökön mindkét szövetség zászlaja egy-egy árbócra. Ezek a zászlók hirdetik a szövetség kapcsolatát, a Honvédelmi Minisztérium, illetve a lakosság kapcsolatát, melyek állandó jelleggel jelképként ott fognak díszelegni.

Kik segítettek a tervek elkészítésében és az emlékpark megvalósításában?

Elképzelésként, amikor még csak terveken, rajzokon szerepelt az emlékpark, sokat gondolkodtunk azon, hogy mit is jelképezzen, mi legyen a mondanivalója. Három alapvető dolgot fogalmaztunk meg. Egyrészt a honvédelmi elkötelezettségünket, a honvédelmi nevelést, melyet véleményem szerint a Magyar Honvédség megszűnésével nagyon nehéz pótolni. Másrészt jelképet szeretnénk állítani mindennek, mivel mutatni egy dolgot és elmesélni teljesen más fogalom. Így tulajdonképpen akár egy élő történelemórát is meg lehet majd itt tartani. A következő évtől szeretnénk megszervezni az úgynevezett Fegyvernemi Napokat is, ugyanis ebben a helyőrségben hat fegyvernem szolgált. 1948-ban kezdte a Járási Kiegészítő Parancsnokság, mely 1969-ig volt jelen a helyőrségben, majd számottevő időt a vegyes tüzérségváltozó alárendeltséggel töltötte 1950-1991-ig. Majd ezt követte egy határbiztosító határőr zászlóalj betelepítése, illetve 1967-től egészen a laktanya bezárásáig a Magyar Honvédség első vegyvédelmi ezrede került itt felállításra, amit 2001. június 30-án diszlokáltak Székesfehérvárra, és azóta is a NATO alárendeltségeként végzi a feladatát, mint jogutód alakulat. Így épült fel a kecskeméti repülő bázis megsegítésére egy alakulat, egy lokátorszázad, amikor is a személyi állomány pihentetése volt megoldva idebent a laktanyában. Tehát ez a 6 fegyvernem szolgált ebben az időszakban Kiskőrösön, akik biztosították abban a hadrendben elkötelezett feladatokat, amiket a Honvédelmi Minisztérium ez irányban fejlesztett kísérleti jelleggel, hisz az egyedüli NATO-nak felajánlott csapata a vegyvédelmi szolgálat, olyan jellegű tevékenységet is folytatott, ami korábban csak kísérleti jelleggel működött, az mára már megvalósult. És egyre nagyobb igény van ezekre a szakcsapatokra és azok fejlesztésére is, hisz nem úgy kell elképzelni most már a csatajelenetet, hogy szuronyt szegezz és előre, hanem a háttérdolgokat, kiemelt lakossági övezeteket, gyárlétesítményeket rombolják, teszik tönkre és ezen dolgok megelőzésére esetlegesen bekövetkezett katasztrófák, mint például a Vörösiszap Katasztrófa, amiből komolyan kivették a részüket és mentesítették a település lakosságát, ezekre kell felkészülniük. Azok az agresszorok, kiemelt ember, akik nem úgy gondolkoznak, hogy védjék, óvják a lakosságot, hanem tegyék tönkre azt, amit jó érzésű ember munkája által létrehozott. Ezeket támadják, másrészt természetesen oltalmazzák, ugyanis több funkciót lát el ez a vegyi csapat. Véd is, kimutat is, vagy pediglen fedi a támadó erőket. Nagyon jó volt velük találkozni itt a Helyőrségi Emlékpark avatáson is.Az eseményre továbbá a Dél-alföldi Régió 14 egyesülete, közel 150 fő is ellátogatott.

Kiskőrös Város Képviselő-testületének, Domonyi László polgármester úrnak és a KŐRÖSKOM Kft. vezetőjének Schaffer Tamásnak és munkatársainak a mai napig köszönettel tartozom, hiszen precízen és igényesen hajtották végre minden elképzelésünket. Legalább ilyen igényes munkát végzett Rózsa Tibor kőfaragó is, aki a hat fegyvernem állomásjelzőit készített el. A fehér térkövön az aljzatból, körülbelül 1 méter magasságban kiemelve és 45°-os szögben megbillentve került felvésésre minden egyes oszlopra külön-külön az az állományjelző, ami az egyes fegyvernemeket jelképezi. Ebből összesen hat darab készült. Valamint elhelyezésre került az emlékparkban Béri Balogh Ádám szobra is, melyet még 2005. március 15-én levédettem. Ez a szobor korábban a kiskőrösi laktanya jelképe volt, amit 1980. december 4-én Szent-Borbála napjára avattak fel a tüzérségi laktanyában szolgáló állomány katonái egy kőfaragó katona felajánlásából.

Béri Balogh Ádám szobra is helyet kapott az emlékparkban

Ezúton is még egyszer köszönetet szeretnék mondani Kiskőrös Város Képviselő-testületének, Domonyi László polgármester úrnak, Rózsa Tibornak, a KŐRÖSKOM Kft.-nek, Jakab József nyugállományú főhadnagynak szakmai segítségéért, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományú Klub vezetőségének és tagságának, valamint minden kiskőrösi személynek, aki valamilyen formában munkájával hozzájárult a Helyőrségi Emlékpark kivitelezéséhez. Kívánom, hogy az emlékmű sokáig jelképezze, hirdesse és erősítse a Magyar Honvédség és Kiskőrös város jó kapcsolatát.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi, Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (86 db kép)
MEGOSZTÁS