Befejeződtek a „Kiskőrös 300″ emlékév rendezvényei Kiskőrösön, mely eseménysorozat a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál programsorozatával zárult 2019. május 19-én.

-Hirdetés-

Kiskőrös Város Önkormányzata 18. alkalommal rendezte meg Rétesfesztiválját, benne rétessütő versenyét. Városunk sokszínű étkezési kultúrájának, étel és süteménykészítésének tradíciói közt mindig előkelő helyet foglalt el a réteskészítés. Ez a gasztronómiai csoda, amely mind ételként, mind süteményként egyaránt kedvelt: túrós, káposztás, mákos, diós, vagy akár  spenótos ízekben, ügyes kezek nyomán készült vasárnap délelőtt Kiskőrös főterén.

Az Országos Rétesfesztivál megnyitójával, réteskészítéssel és –kóstoltatással indult a nap. A réteskészítő csapatok már korán reggel „bevették” a Petőfi teret, ahol helyi szervezetek csapatai is képviselték városunkat. Amíg az asszonyok a finomabbnál finomabb réteseket készítették, addig a Városi sporttelepen a Polgármester kupa csapatai mérték össze tehetségüket a kispályás labdarúgó tornán. A műfüves pályán 5 gárda mérte össze erejét körmérkőzéses rendszerben, ahol a Kiskőrös csapata bizonyult a legjobbnak.

A nagyszínpadon délelőtt több asszonykórus és citerazenekar is fellépett, míg ezzel párhuzamosan a Petőfi téren felállított kisszínpadon a Holdfű Színház, a „Százszorszép” Óvónői bábcsoport és a Kiskőrösi Taiji Egyesület bemutatója színesítette a délelőtti programokat.

Az okleveleket Domonyi László polgármester adta át

Az Országos Rétesfesztivál értékelésére az ebéd után, 13 órakor került sor, ahol minden csapat egy-egy oklevéllel és ajándékcsomaggal lett gazdagabb. Érdekesség, hogy a helyi szlovák asszonyok a tricentenárium méltó zárásaként még számokat is formáztak rétesből városunk 301. születésnapjára.

Az egész napos rendezvények mellett a Borutcában számtalan finomság közül kóstolhattak, vásárolhattak az érdeklődők, de a kellemes kora nyárias időben jól “csúsztak” a finom borok és a különleges sörök is. Persze vásárfiából sem volt hiány a kézművesek utcájában ezúttal sem.

T-Dance csoport

Az esti programsor kezdete előtt a T-Dance csoport, majd Kiskőrös Város Mazsorettcsoportjai léptek fel a Petőfi tér nagyszínpadán.

Kiskőrös Város Mazsorettcsoportjai is felléptek, mint minden évben

Ezzel egy időben a város tulajdonában lévő Kiskőrösi Termálfürdő, Tanuszoda és Kemping létesítményének, Kiskőrösi Rónaszéki Fürdővé történő átnevezésének ünnepélyes avatására is sor került 15 órakor, mely eseményre a Rónaszéki családból közel 80 fő ellátogatott.

Az emlékművet Széri Varga Géza szobrászművész és a KŐRÖSKOM Kft. munkatársai készítették

A korábban megrendezett Városi Borverseny díjátadójára ezt követően került sor. Fehérbor kategóriában: a Vass-Bor Kft. Generosa bora (2018), rozébor kategóriában: a Szentpéteri Borpince Kft. Néró rozé bora (2018), vörösbor kategóriában: a Szentpéteri Borpince Kft. Cabernet Franc bora (2017) érdemelte ki a „Kiskőrös Város Bora 2019” megtisztelő címet. A következő egy esztendőben ezek a borok fogják városunk bortermelőit képviselni.

ABBA Show: színpadon Ress Hajnalka és Solti Ádám művészek

Az eredményhirdetést követően 120 zenész csodás együttműködésének köszönhetően kezdetét vette a „ABBA Show” Ress Hajnalka és Solti Ádám művészek előadásában, a kiskőrösi, kiskunhalasi, kalocsai és pápai fúvószenekarok kíséretében. Az ABBA zeneszámait a kiskőrösi kötődésű, pápai Horváth Adrián zeneszerző, karnagy, zenepedagógus írta át fúvóshangszerekre. Műsoruk ezúttal is nagy sikert aratott.

A Rakonczai Piano is fellépett

Az emlékév méltó zárásaként a Rakonczai Piano, majd a híres Bikini együttes lépett színpadra sokak örömére, akik közkedvelt zenéje: „Arcom mossa eső és szárítja a szél…” igazán aktuálisra sikeredett ezúttal.

A Bikini együttes koncertjével zárult a programok sora

O.S. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (175 db kép)