Milyen a mai nyugdíjas, ha aktív? Na, nem kell azért a vad motoros, ősz hajú vagányokra gondolni! Legyen elég annyi, hogy életvidám, kimozdul, eljár vacsorákra, néha még táncol is, netalán érdekes hobbyja van — persze az unokák és dédunokák mellett…

Ha a nyugdíjasok megindulnak…

-Hirdetés-

Merthogy nem csak mifelénk vannak kemény idősek! Országos szinten egyre nő azon csoportok és egyesületek száma, melyekkel szépkorúak járnak kirándulni, üdülni. Ez a korosztály nem gazdag, de egy közepes árat meg szoktak fizetni, így rendszeres bevételt teremtenek az idegenforgalmi ágazatban. Úti céljuk leginkább gyógyfürdők mentén vezet, de szívesen mennek el vidám rendezvényekre, borünnepekre is. És bizony néha viszik magukkal az unokákat is, hadd ejtőzzön kicsit a középgeneráció odahaza!

A mi megyénk ebből a szempontból előnyös helyen fekszik: autópályák érintik (M5, M6), Budapestről vonattal könnyen elérhető és a síkvidék miatt nincsenek távolságok. Gyógyfürdőink pedig mágnesként vonzzák őket.

Ettől azonban sokszor több kell!

Van az a réteg, amelyik már az egyéb attrakciók szerint rendszerez. Azaz nem elég a gyógyvíz, de legyen érdekes múzeum, kávézók, színház, mozi, zenés szórakozóhely és egyáltalán:

Igénylik a foglalkozást!

Ebből a mozgolódásból a mi járásunk is profitál: ha a fürdők mellé szépen össze van nekik rakva a napi program, akkor azt meghálálják. Persze nem árt tudni, milyen erőben is van a kedves társaság. Mert lehet, hogy nótázni tudnak, de húsz lépés után le kell ülnie a felének. Vagy érdekli ugyan a kiállítás, de legyen, aki szépen megmutogat és elmagyaráz neki mindent!

Ha nagyvárosból jött a csoport, akkor nem maradhat el a piac: sokan ott kezdik a napot. Az ügyes idegenvezető pedig (akiket persze egyetlen turisztikai kiadványunk sem hirdet), megtölti az esti műsort helyi anekdotákkal, hadd nevessen a kedves vendég. És a nóták? Petőfi megzenésített versei ki nem maradhatnak! Attól még sírnak is kicsit…

Pusztai kihívások

Sokan szeretnek lovas kocsizni, sokan meg nem. Aki veseköves, az csak remélni tudja, hogy kirázódik belőle. Akinek meg műfogsora van, örül, hogy közben nem veszti el. Viszont a pusztai romantikus akadályversenyt — pláne ha jelmezes betyárok is elrabolják közben — nagyon szeretik. Ebben szerepelhet tanítás (íjászat, karikásozás), vidám versenyek (bekötött szemmel lufik kidurrogtatása), betyáros játékok és amit a csoportvezető még javasol.

Persze közben legyen ott egy kis étel-ital, mosdó és dohányzóhely.

Az étel nem késhet!

Ne feledjük, az idős emberek gyakran türelmetlenebbek. Sajnos „jó okuk van rá”: sokan szenvednek betegségekben. Aki pedig pl. cukorbeteg, ott nincs mellébeszélés: neki időben kell ennie. Hogy mit? Legyünk tekintettel a kéréseikre! Nekik gyakran előírt étrendjük van, melyet be kell tartaniuk. Az étel megrendelésekor erre tekintettel kell lenni, sőt sok esetben rá kell kérdezni a csoportvezetőnél, hogy mindenkire gondolt-e, amikor ezt és ezt a menüt választotta.

Fogadjuk őket szeretettel!

Káposzta Lajos idegenvezető

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS