Ebben a pályázati évben a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola immár harmadik alkalommal valósított meg Erasmus+ pályázati programot.

-Hirdetés-

Most 7 lelkes pedagógus fogalmazta meg az innováció lehetséges útját, majd valósította meg, miután nyert a pályázat. Mindannyian vettek már részt Erasmus+ továbbképzéseken, de folyamatos fejlődésükhöz, módszertani megújulásukhoz fontosnak tartották, hogy további lépéseket tegyenek a „a modernizáció útján”. A résztvevők között nem csupán angol nyelvtanárok, de alsó és felső tagozatos pedagógusok, igazgatóhelyettes is volt, akik korábbi képzéseken már olyan nyelvi szintre értek, hogy célnyelven vehettek részt módszertani kurzusokon.

Most a következő témákban képezték magukat: drámapedagógia módszerek elsajátítása, a 21. századi nyelvoktatás informatikai eszközökkel, stresszkezelési technikák tanulása, osztálytermi folyamatok menedzselése, módszertani továbbképzés tanítóknak, a finn iskolarendszer tanulmányozása- mindez Exeterben, Cardiffban, Barcelonában, Cambridge-ben, Tamperében az Erasmus+ pályázat anyagi finanszírozásával.

A külföldi továbbképzéseken a pályázók olyan tudást szereztek, amelyek a magyar pedagógiai gyakorlatban még nem találhatóak meg. Többek között modern IKT alapú oktatást lehetővé tevő programokat, applikációkat sajátítottak el, melyekkel a Smart School tantermekben élményszerű IKT oktatást tudnak megvalósítani. Betekintést nyertek a pozitív pedagógia, a „mindfullness”, a motiváció fejlesztése, a drámapedagógiai módszerek témaköreibe. 

A szakmai fejlődésen túl a résztvevők idegen nyelvi kompetenciái is jelentős mértékben fejlődtek, mivel a képzések angol nyelven folytak. A kurzusokon több mint 10 ország pedagógusa vett részt, így a velük való kapcsolat kulturális téren is gazdagított minket. Megismertük a célország, valamint a résztvevők országainak kultúráját, értékes munkakapcsolatok jöttek létre, amellyel kölcsönösen segítjük egymás munkáját.

A tudásmegosztásnak köszönhetően a megszerzett ismeretek az iskola minden pedagógusa számára elérhetővé váltak. A nevelőtestületi értekezleteken a szakmai-módszertani anyagok átadása mellett a meglátogatott országokat, és azok oktatási rendszerét is bemutattuk kollégáinknak. Ennek köszönhetően az innovatív folyamatok széles körben elindultak a korábban felsorolt területeken.

Az Erasmus+ programban résztvevő pedagógusok Álló sor: Dudásné Kovács Erika, Csiszár Katalin, Vincze Anett Ülő sor: Rácz Józsefné, Szűcsné Martin Erika, Szabadiné Viszmeg Erzsébet, Medveczki János
MEGOSZTÁS