Az előrejelzések alapján bő termést ígérő évjárat aktuális kérdése: zöldszüret, vagy bizonytalan szőlőfelvásárlás?

Az Izsáki Helyközség 2019. május 23-án „Szüret 2019” címmel, a tervezett zöldszüreti és lepárlási intézkedésekről tartott tájékoztatót a Hegyközség tagjai számára.
Knábel László hegybíró ismertette az előrejelzések eredményét, mely szerint az idén sok lesz a termés. Emellett a borpiaci helyzetkép borfelesleget mutat. Ismerve a szőlőfeldolgozás kapacitás korlátozottságát, a szőlősgazdák hatalmas értékesítési nehézségnek néznek elébe.

A helyzet kezelése érdekében agrárminisztérium tervezete zöldszüreti és borászati lepárlási támogatással kívánja a termelőket segíteni.

-Hirdetés-

A tervezet szerinti zöldszüret a szőlőfürtök – kézzel történő – teljes eltávolítását jelenti, ugyanakkor a művelést fenn kell tartani. A zöldszüretért, az előző két év termésátlagának megfelelő mértékű támogatás járna.Tekintettel arra, hogy az erre vonatkozó rendelet csak a napokban fog megjelenni, ugyanakkor a zöldszüretet június végéig el kell kezdeni, a gazdák számára igen rövid idő áll rendelkezésre a döntés meghozatalára. Lesz-e piaca a szőlőnek, mik a költségek, lesz-e kézi munkaerő? Az ilyen, zsebbe menő kérdések megválaszolása mellett, a megjelenő pályázat szűk határideje is komoly feladat elé állítja a térség szőlősgazdáit.

Amellett, hogy ilyen értékvesztéssel járó intézkedéssel még nem találkozhattunk, a szőlőtermelés összes kockázatát magán viselő gazdák számára ez egy túlélési lehetőség lehet…

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS