Takácsné Stalter Judit polgármester asszonnyal és Angeli Ferenc kőművesmesterrel készítettünk interjút, hiszen nem mindennapi összefogás eredményeként készült el a község kemencéje Császártöltésen. 

-Hirdetés-

Évente egy-két kemence dícséri Angeli Ferenc kőművesmester kezét, aki Császártöltésen született, itt járt iskolába is. A Kiskőrösi Ipari Szakmunkásképzőben tanulta ki a kőműves szakmát, ahol mestere által közelebbről megismerkedett a kemenceépítéssel. Fiatal korában Dunaújvárosban, a kohó felújításnál is dolgozott kemencekőművesként. 21 éves kora óta Hajóson él, mert oda nősült. Korábban építőipari vállalkozóként dolgozott az ország egész területén -32 évig-, sőt még Ausztriában is vállalt munkát.

Angeli Ferenc, kőművesmester munka közben 

Időközben a kőműves szakmán belül, igény mutatkozott kültéri sütő-főző kandalló megépítésére is.

Angeli Ferencet érdekelte ez a szakterület, ezért régi kemencéket szedett szét, hogy tanulmányozza a felépítési szerkezetüket. Számos szakirodalmat olvasott hozzá, mert laikusként egyszerűnek tűnhet, de valójában nagyon összetett munkafolyamat. Véleménye szerint fontos minden hasznos információt összegyűjteni a gondos feladatvégzéshez. 

Ezúttal Takácsné Stalter Judit polgármester asszony kereste meg kérésével, hogy készítsen a falunak egy kemencét, mivel tudta, hogy tapasztalt kemenceépítő és császártöltési születésű mesterról van szó. Angeli Ferenc örömmel elfogadta a felkérést. Úgy döntött, hogy felajánlja szaktudását és megépíti a falu kemencéjét. 

A szakember elmondása szerint, azért szereti a kemenceépítést, mert egyedi, minden kemence más, nincs két egyforma kivitelezés.

Először a helyszínt kell látni, hogy milyen környezetbe kerül az alkotás, majd a pontos igények alapján otthon elkészítem a tervrajzot. Az építés első lépése az alap kiásása. A kemence súlya hatalmas. Ilyen nagy súly biztonságos megtartásához megfelelő vastagságú vasbeton alapot kell készíteni. Az elkészült elemekből a helyszínen már 8-10 nap leforgása alatt felépítjük a kemencét – jegyzi meg Ferenc

Esetünkben is így történt ez. Polgármester asszony kérése, immáron elkészült egy nagyteljesítményű impozáns kemence Császártöltésen, mely a Sportcsarnok és Kilátó közötti szép területen került megépítésre.

Gondos munkával, nagy szakértelemmel készült Császártöltés kemencéje, melynek ajtaját Illyés István készítette

A kemence szerkezeti felépítése:

  • alapja a boltíves fatároló
  • régi tégla alapra döngölt agyag, ebbe kerül összetört üvegtörmelék
  • hígabb agyagtöltelék tömörítve
  • samott tégla
  • boltozás (ramonád félkövér forma)
  • régi tégla, hígabb agyagyréteg, drótháló, 5 cm kőzetgyapot
  • külső burkolat
  • utólag fugázva
A külső burkolat elemeit nagy gondossággal választották ki. A Csányi család lebontott házának „CsT” monogrammal ellátott címeres tégláit használták fel. A mester, Angeli Feri egy Hajós és egy Angeli feliratú téglát is hozott, míg a kemenceajtót Illyés István készítette.
Címeres téglák alkotják a császártöltési kemence falát

A száradáshoz 1 hónap várakozási idő szükséges. Utána már be lehet gyújtani a tűztérbe, tetszés szerint rőzsével vagy fával. A kemence körülbelül 2 órahossza alatt melegszik fel, majd ha szépen leégett a tűz, kiszedjük a parazsat és a hamut a hamutartó tálcába, ezután pedig tetszés szerint bármikor bekerülhet egy-egy tepsi a sütőtérbe – jegyzi meg a szakember.  

Minderre augusztusban, a Falualapítók Ünnepének megnyitóján kerül majd sor Császártöltésen, hiszen idén ünnepeljük falunk alapításának 275. évfordulóját.

Elkészült a “nagy” mű

Megemlékeztünk már elődeinkről régi képek kiállításával, a császártöltési sváb szótárral, a régi szokások felelevenítésével. Most a falu lakóinak támogatásából, a képviselők hozzájárulásával és Angeli Feri térítésmentes munkájával elkészülhetett ez a kemence is. A 275. évforduló alkalmából, a  Falualapítók Ünnepén a gasztronómiára helyezzük a hangsúlyt a kemence átadásával. Erre az alkalomra igazi finom sváb ételeket szeretnénk majd sütni, készíteni. Bízunk benne, a csaszártöltésiek örömére, sok finom étel készül majd még benne – meséli Takácsné Stalter Judit polgármester asszony. 

Szeretettel várjuk a császártöltésieket és vendégeiket erre a szép eseményre.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS