A csengődiek fontosnak tartják megőrizni a település tárgyi értékeit, melyet az évekkel ezelőtt kialakított helytörténeti emlékházban tártak az érdeklődők elé.

-Hirdetés-

Az iskolaudvarban kialakított emlékház állapota azonban már nem alkalmas a benne felhalmozott értékek szakszerű és biztonságos bemutatására, és a hamarosan felépülő bölcsőde miatt sorsa megpecsételődött. Ezért a Dózsa György utca 45. szám alatti, több mint százéves házba szeretnék átköltöztetni a helytörténeti kiállítást, egyúttal kialakítva egy új helytörténeti emlékházat. Ehhez kérték a lakosság segítségét, hogy aki idejéből, tudásából, erejéből tud áldozni erre az ügyre, az jelentkezzen.

Lajter Ferenc polgármester ugyanis fontosnak tartja a lakosság részvételét az értékmentésben, mert vallja, hogy a közösségépítésnek ez is fontos része. Mint mondta, a tetőjavítás, a kőművesmunkák mellett az ajtók, ablakok javítása, festés, mázolás, valamint az udvar rendbetétele, takarítás, továbbá a helytörténeti tárgyak átköltöztetése a legfontosabb tennivalók.

Bakos István már a hét folyamán nekilátott az ablakok csiszolásának, majd június első szombatján Lajter Ferenc polgármester, Németh Mihályné, az Értéktár Bizottság elnöke, Nemes Ibolya, a Csengőd Községért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Papp Orsolya könyvtáros, Kovács Nikoletta művelődésszervező, Németh István önkormányzati képviselő, a csengődi iskola igazgatója, Velez Béla, a Szociális Szövetkezet vezetője és Vincze Ferenc vett kezébe seprűt, csiszolópapírt, csákányt, fúrót, talicskát: ajtókat, ablakokat csiszoltak, csempét vertek, falat bontottak, szemetet szedtek, takarítottak.

A következő hetekben folytatódik a munka, hogy a június 29-ére szervezett hagyományőrző napon már az új helytörténeti emlékházban mutathassák be a település múltját őrző kiállítást.

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS