Megemlékezéseket tartottak a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 4-én Kiskőrösön is, ahol a tiranoni békeszerződés aláírásának hazánkra nézve végzetes és mai napig is meghatározó következményeiről emlékeztek meg. Az 1920-ban történt döntés értelmében elcsatolták Magyarország területének kétharmadát, lakóinak pedig több mint felét.

-Hirdetés-

„Nem kell beszélni róla sohasem, De mindig, mindig gondoljunk reá. Mert nem lehet feledni, nem, soha, Amíg magyar lesz és emlékezet, Jog és igazság, becsület, remény, Hogy volt nekünk egy országunk e földön, Melyet magyar erő szerzett vitézül, S magyar szív és ész tartott meg bizony. Egy ezer évnek vére, könnye és Verejtékes munkája adta meg Szent jussunkat e drága hagyatékhoz.” (Juhász Gyula: Trianon)

Szedmák Tamás képviselő

A  megemlékezést Kiskőrös Város Önkormányzata és annak Művelődési, Közoktatási és Sportbizottsága szervezte Szedmák Tamás vezetésével. Az esemény kapcsán 18 órai kezdettel a Szent József plébániatemplomban Seffer Attila tartott ünnepi szentmisét, mely során megemlékeztek hazánk sorsdöntő eseményéről.

A mise után az Országzászló Emlékparkoz vonultak át, majd a megemlékezést Reményik Sándor: Nem nyugszunk bele című szavalatával kezdte Szedmák Tamás, aki elmesélte a kiskőrösi Országzászló történetét is, melyet 2004-ben építettek újjá közadakozással és társadalmi munkával. Elmondta azt is, hogy véleménye szerint városunk méltóképpen és méltó helyen emlékezik meg a trianoni békeszerződésről.

Turán István történész

Az esemény ünnepi emlékbeszédét Turán István történész tartotta. Beszédében kihangsúlyozta városunk 300. évfordulójára megtartott emlékév, valamint az őseink által elnyert béke fontosságát. Ezután a Himnusz közös eléneklése következett, majd a koszorúzásokkal folytatódott a megemlékezés. Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Domonyi László polgármester úr, valamint Harangozóné Balogh Zsóka képviselő, a Kiskőrösi Polgári Kör nevében Boldoczki Sándorné és Farkas Irén helyezték el koszorúikat az emlékműnél. A Kiskőrösi Nemzeti Emlékezet nevében  az erdélyi Zágonból Takács Gábor, a felvidéki Dunaszerdahelyről a Takács és Csejtei család leszármazottja, míg a Történelmi Vitézi Rend nevében Fischer László és Bereczki Károlyné helyezett el koszorút.

Az esemény végén Szedmák Tamás képviselő megköszönte a jelenlévők részvételét, végl pedig a Szózat és a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult a megemlékezés.

T.R.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS