Az állatmenhelyek telt házzal működnek, helyhiánnyal küszködnek, így elég kicsi az esély arra, hogy az elkóborolt állatok ne a gyepmesteri telepre kerüljenek. Ezen kívül a jogi szabályozás szerint az önkormányzat kötelező feladatává teszi a kóbor állatok befogását a település belterületén.

-Hirdetés-

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény felhatalmazást ad a Kormánynak, hogy a település belterületén a kóbor állatok befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásának részletes szabályait rendeletben állapítsa meg. A részletszabályok kidolgozására azonban nem került sor. Jelenleg ugyanis a helyi önkormányzatok kötnek megállapodásokat különböző szervezetekkel– esetleg természetes személyekkel – a gyepmesteri, ebrendészeti feladatok ellátására. Az állatok befogásával, őrzésével, tartásával, kiváltásával, stb. kapcsolatos feladatokat pedig nagyrészt e szervezetek belső szabályzata tartalmazza, nem pedig kormányrendelet.

Gubik Ibolya és Marton Györgyné

Kiskőrös szerencsés helyzetben van, mert a kutyusok elkerülhetik a gyepmesteri telepet, ezt a Megóvlak Állatbarát Alapítványnak köszönhetjük, akik 2007 óta szívügyüknek tekintik,az elkóborolt állatok sorsát.

Gubik Ibolya az alapítvány elnöke beszélt a nemrégiben átadott új telepről: 2015-ben Kiskőrös Város Önkormányzatától, Domonyi László polgármester felajánlásában kaptunk egy külterületen lévő kiszolgáló épületet a hozzá tartozó területtel együtt. Nagy lelkesedéssel vágtunk bele az építkezésbe és sokan biztattak bennünket, illetve rengeteg felajánlás érkezett. Amikor azonban megvalósításra került volna a sor sokan visszaléptek.  Én feladtam, de alapítványunk kuratóriumi tagja Marton Györgyné Marcsi a tavalyi évben mellénk állt és segítségével a közeljövőben fejeződtek be a munkálatok.  Május végén készült el a 10 kennelből álló Ideiglenes Befogadó Telepünk ez az ő érdeme. Az önkéntesek mellett egy pár vállalkozó állt mellénk, illetve sokat köszönhetünk az önkormányzatnak és a KŐRÖSKOM Kft-nek. Ám ez csak az első lépcsőfok, amivel megfelelő körülményeket tudunk biztosítani lakóinknak. Terveink között szerepel további kennelek építése és a kiszolgáló helyiség igencsak felújításra szorul.

A kiszolgáló épület több helyen beázik

Azok a kutyusok, akik nem találnak gazdát életük végéig a befogadó telepen maradnak, ez több év munkát, élelmezést, gondozást kíván az alapítvány lelkes tagjaitól, amit 2007 óta töretlenül végeznek. Gondatlanságunkkal, felelőtlenségünkkel csak még több szerencsétlen sorsú állat kerül az utcákra.

Amennyiben úgy gondolja, hogy szeretné bármiben segíteni munkájukat keresse az alapítványt. Minden felajánlás egy újabb lehetőség számukra, Megóvlak Állatbarát Alapítvány számlaszám 10102543-56088600-01000004

B.M

MEGOSZTÁS