Kiskőrösön és Akasztón is ötödször került megrendezésre a Magyar Madártani Egyesület (MME) 7. sz. helyi csoport szervezésében és a Kiskunsági Nemzeti Park segítségével az országos hírű Gólya Roadshow.

-Hirdetés-

Az MME munkatársai, önkéntesei már évtizedek óta felkeresik, felmérik a fehér gólyák fészkeit. Az idei évben június 13-án Kirtyán Tamás és Sápi Tamás végezték el a felmérést. A könnyen megközelíthető fészkeknél évről évre nyilvános gyűrűzéseket szerveznek. A színes gyűrűk lehetőséget adnak arra, hogy ezek a példányok beazonosíthatóak, követhetőek legyenek, ezáltal pontos képet kaphatunk vonulásukról.

Kirtyán Tamás és Sápi Tamás válaszolnak a feltett kérdésekre

Egyes kutatások szerint Magyarország kis területe ellenére „gólyanagyhatalom”, melyben nagy szerepet játszanak a hazai természetvédelemnek az áramszolgáltató vállalatokkal karöltve végzett akciói. A védelmi intézkedések folytatása szükséges, amelyek fő területei az alábbiak:
• a táplálkozóterületek megőrzése és megfelelő állapotban tartása,
• a fészekrakó helyek kezelése,
• a vonulási útvonalak kiemelt helyei védelmének biztosítása,
• a villamos hálózatok madárbaráttá tétele,
• a kutatások folytatása,
• a társadalmi tudatosság növelése.

A fehér gólya magyarországi felmérésében és a védelmi munkákban több ezren vettek részt az elmúlt évtizedekben és ugyancsak köszönettel tartozunk a fajmegőrzési terv összeállításában, véleményezésében részt vevő minden szakembernek. (http://www.termeszetvedelem.hu)

Kiskőrösön 3 fészeknél 8 fióka nevelkedik, ebből hét kapott gyűrűt, az eseményre 84-en látogattak ki. Akasztón 14 fészekben 43 gólyafióka lett meggyűrűzve, a fészkekben általában 2-4 fióka volt. A faluban 138-an voltak kíváncsiak a szakemberek munkájára.
A gyűrűzés fájdalommentes és a későbbiekben sem zavarja az állatot

A gyűrűzés mindenki számára nyitott. Lehetőség volt arra, hogy a fiókákat az érdeklődők testközelből megfigyelhessék, megérinthessék, szakemberek segítségével pedig felvilágosítást kaphatnak a madarak életéről, valamint a gyűrűzés fontosságáról.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS