Igenis fontos, hogy ki áll az egyházközség élén!

Legyen az a pap vagy a közösség világi elöljárósága, mindenképpen meghatározók a gyülekezet ill. egyházközség életében. Kényelmes teológusok persze kimondják rögtön, hogy „a Szentlélek ereje a lényeg”… Talán vágjunk vissza rögtön azzal, hogy egyáltalán nem mindegy, ki Krisztus földi (kisvárosi, falusi) helytartója. Sőt ragozzuk: helytartói! Egy-egy elszigetelt aktivista és túlterhelt pap ugyanis itt már nem elég!

-Hirdetés-

Szóval katolikus egyházközségi juniálist rendeztek Soltvadkerten a plébánia udvarán a hétvégén. Szép ez az udvar, pláne ilyenkor. A kosarakkal, tálcákkal kézben érkező vendégek egy ízlésesen díszített, udvarkiállítással gazdagított bejárón keresztül érkeztek a parkosított kertbe. „Ez itt a mi Máltai Szeretetszolgálatunk két éve” — mutatta végig a képeket Májerné Margit, a juniális egyik szervezője.

Középtájon dr. Jeney Gábor plébános szabadította meg az érkezőket terheiktől, de ott volt Nagy Anita gondnok és számos lelkes gyülekezeti munkatárs is. Mindent a maga helyére: megvolt az asztal a süteményeknek, az italoknak és a köreteknek egyaránt.

Aztán ahogy feltöltődtek a helyek, megkezdődött a műsor. Gábor atya köszönője után a tázlári asszonykórus lépett színpadra, akik jól ismertek és kedveltek Soltvadkerten is — akár a tévéből… Két énekblokk között szólóének („A falu szélén van egy kis ház”) hangzott el, majd a tavaly megalakult jótékonysági közösség, a Máltai Csoport mutatkozott be.

Dr. Jeney Gábor két éve plébános Soltvadkerten. Így számolt be a megújulásról:

Látványosan megnövekedett az aktivitás. Olyanok is megjelennek rendezvényeinken, akiket a többiek elmondása szerint 10 éve nem láttak a templomban. Bővültek a közösségeink. Az előbb látott Máltai Szeretetszolgálat Helyi Csoportja mellett működik a családcsoport, a felnőtt bibliaóra (szerdánként), és a magyar alapítású Szeretetláng Imacsoport, melynek tagjai kéthetente gyűlnek egybe. Emellett természetesen továbbra is összejönnek a korábban megalakult Ferences harmadrend tagjai. A templomba járó gyerekek létszáma emelkedik. Idén 42 elsőáldozó volt. Tavaly 22 soltvadkerti fiatal részesült a bérmálás szentségében, és készülünk a jövő évire is (kétévente van), melyre már kiküldtük a nyolcadikosoknak a szórólapokat.

A főzőket Bozsóki Béla egyházközségi világi elnök felügyelte (balról a második)

Hallom, lesz nyári tábor! Ez sem volt korábban, bár az egyik ifjúsági kiránduláson találkoztunk Szegeden!

Igen, sok mindent elindítottunk. A nyári tábor idén június 24-26. között lesz. Napközis tábornak tervezzük, minden nap közös reggeli áhítattal. A tábor egyik állomása a bócsai Vincze Lovarda, de megyünk Szabadi Mónikához is kerámiázni és palacsintát sütni!

Úgy látom, ez nem a korábban megszokott, szomorkodó katolikus hívek csapata! — fordultam Nagy Anita egyházközségi gondnokhoz, miközben még kisütött egy kis édességet.

Ez egy megújult, sokrétűvé váló, egyházát újból megtaláló és megélő közösség — válaszolt a háromgyermekes családanya, aki férjével, Nagy Gáborral vette kézbe az egyház (pénz)ügyeit és szervezési feladatait. — Van feladat bőven, melyek nagy része pénzügyi: templomrenoválás, az ifjúsági munka finanszírozása és közösségi élet szervezése. Mostani juniálisunknak megvannak a maga előzményei, így kiemelem a Bozsóki család kápolnabúcsú utáni szeretetvendégségeit a Koltói Anna utcában. Ott jöttünk rá, hogy „az az udvar kicsi lenne ennyi embernek.”

Ezúttal vaddisznó, birka, marha és kakas pörkölt készült a bográcsokban. A fantázianevek jelzik, hogy a főzők igencsak jókedvükben voltak. No meg mi is. Kántorunk, Soproni Zoltán hetvenéves: az ő „tüzes kakasa” a tanyavilág temperamentumát hozta elénk.

A vacsora után táncház vette kezdetét, közben kvízkérdéseket válaszoltak meg a bátrak. A zsákbamacska is közkedvelt volt: mind elfogyott! Nagy Anita azt is elmondta, hogy ez a mintegy kétszázas létszám még bővíthető. Hiszen az ifjúsággal is kell majd számolni! Így terveik között szerepel a hátsó udvar átalakítása, melyet a többi egyházközség rendezvényére is felajánlanának majd. Hogy aztán milyen nevet kap — Gyöngykagyló-kert, Csiga-otthon vagy Tündér-lábnyom — még agytorna tárgyát képezi.

Káposzta Lajos, meghívott vendég

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS