A kiskőrösi KEVI Petőfi Sándor Evangélikus Középiskolája évek óta jó kapcsolatot ápol a görögországi Thessaloniki városában található mezőgazdasági középiskolával. Ennek keretében a két intézmény közötti cserediák programban minden évben egy csoport görög tanuló látogat el Kiskőrösre és a helyi fiatalokat is viszontlátják Görögországban.

-Hirdetés-

Most június 17-től egy hetet Kiskőrösön töltenek a görög diákok, melyről Kincses Mihályné elmondta, hogy a kapcsolat még akkor alakult ki a két középiskola között, amikor Solti Kálmán volt az igazgatója az iskolának.

Az egyeztetések után sikerült létrehozni egy cserediák programot, ami már több éve sikeresen és jól működik. Ennek keretében minden évben a görög diákok töltenek egy hetet Kiskőrösön és fordítva. Az utazás a nagy távolságra való tekintettel repülőgéppel történik. A kommunikáció a gyermekek és a tanárok között angolul zajlik, ami jó alkalom arra, hogy gyakorolják az idegen nyelvet.

A program keretében szakmai rész is szerepel, így a görög diákok cseresznyét, meggyet és egyéb gyümölcsöt szedtek, illetve belekóstoltak az aktuális mezőgazdasági munkálatokba.
A thessaloniki iskola profilja szélesebb, mivel ott élelmiszer technológiával is foglalkoznak, mint sajtkészítéssel, de mezőgazdasági és növénytermesztő részlegük is van. Természetesen kötetlenebb programokon is részt vesznek a gyermekek, amelyek során a görög diákok kilátogattak a kiskőrösi strandra és megismerhették Kiskőrös nevezetességeit. Megtekintették a KEVI Petőfi Sándor Evangélikus Középiskolája épületét és az intézmény tanterületét. Mindezek mellett ellátogattak Budapestre is, sőt láthatták a hajósi pincesort és kastélyt, vagy az Akasztói Halascsárdát, de voltak Kalocsán is.

A kiskőrösi középiskola 10. D osztályosai közül hatan vesznek részt a cserediák programban, akik egy kísérő pedagógussal majd szeptemberben utaznak el Görögországba, ahol szintén egy hetet töltenek el.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS