Emlékszünk még 1989-re, amikor megjelentek Magyarországon az első menekültek? Ők az azóta megszűnt Német Demokratikus Köztársaság állampolgárai voltak, akik megelégelték az ottani elnyomó rendszert. Ittlétük hozzájárult az osztrák határon lévő „vasfüggöny” (azaz műszaki határzár) lebontásához és az NDK megszűnéséhez. Közben pedig feltűnt egy segélyszervezet: a frissen megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat első erőpróbáját állta ki, amikor egy kommunista ország menekültjeit kellett a nyári nagy melegben ellátni.

Azóta 30 év telt el, a Máltaiak pedig azóta is működnek.

Működnek a Máltaiak, sőt: bővül a hálózat. 2018. október 17-től Soltvadkerten is működnek. 13 önkéntessel ekkor alakult meg a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. A név Málta szigetére utal: ezt védték a lovagok a törökök ellen, majd a modern korban a mai lovagok a szegények oltalmazóivá, segítőivé váltak. Így működik ma ez a világszervezet.
-Hirdetés-

Mint Móczárné Zsikla Márta, a csoport vezetője elmondta, novemberben már kerekasztal megbeszélések keretében ismertették céljaikat a különböző intézményekkel és szervezetekkel. Részt vettek jótékonysági rendezvényeken, és fokozatosan találták meg saját szerepüket, feladataikat a szociális ellátásban.

Szent Erzsébet emlékére kenyeret osztottak a templomban, majd az egyesített szociális intézményben tartózkodó gondozottaknak. A tanyán élőknek a tanyagondnokok segítségével juttatták el a segítséget.

December az ádvent jegyében telt. Ennek eseményei a következők voltak:

  • Karácsonyi bolhapiac a templomban (46.415 Ft);
  • A Spar áruházban Kecskeméten 1521 kg tartós élelmiszert gyűjtöttek;
  • Az adventi sokadalomban aktívan részt vettek: zsíros kenyér, tea és forralt bor árusításából 69.860 Ft lett a bevétel;
  • Tartós élelmiszer gyűjtés a templomban: 391 kg jött össze;
  • 119 élelmiszercsomag csomagolása és házhoz szállítása;
  • Összesen 235 fő kapott segítséget, hogy szebb és boldogabb ünnepe legyen;
  • 42 adag melegételt szállítottak ki december 24-én a tanyagondnokok segítségével (ebből 8 egyedülálló embernek).

Ezzel a lendülettel folyt a munka idén is. Januárban több helyen, így az iskolában is bemutatkoztak. Liechsteinben 2 soltvadkerti kisgyermek vesz részt háromhetes üdülésen. Az utat és a tartózkodást a lichtensteini hercegnő és a kinti szervezet finanszírozta. A volt kántorkúti iskola épületében, a Szentháromság u. 26. szám alatt berendezték irodájukat, melyben rendszeresen tartanak fogadóórát. Bútorral, ruhákkal, segélycsomagokkal és jó szóval segítik a rászorulókat továbbra is.

A máltaisok több alkalommal tartanak közös ünnepségeket is, valamint rendszeresek a templomi alkalmak. Így részt vettek a Magyar Máltai-Szeretetszolgálat 30 éves fennállásának ünnepére tartott szentmisén Budapesten, amit Kozma Imre alapító celebrált.

Az üldözött szíriai keresztényekért szentmisét szerveztek Soltvadkerten, ahol a helyiek mellett imát mondtak bócsai és tázlári hívek is, természetesen más felekezetekből is érkezve.

A diákoknak, illetve a lakosságnak jótékony célú kulturális programokat szerveznek, akár az iskolában, akár a művelődési házban. Ilyen volt Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla előadása „Szabadságharc” címmel, mely Petőfi-Arany barátságát dolgozta fel. Ezen jelentős adomány folyt be a szervezet céljaira.

Elmondható, hogy tavasz óta bővül a helyi tagok és segítők létszáma. Aktivitásuk erősödik, melyet az adományok mellett helyi és régiós pályázati támogatások is erősítenek. A húsvéti segítség, az elsőáldozást követő „retro” szeretetvendégség (kakaó és kalács), valamint a tervezett nyári tábor meghozta a jó hangulatot, az adakozó kedvet és még jobb szervezettséget.

A csapatépítés is fontos: 20 fővel mennek Budapestre a József Attila színházba, hogy megnézzék a Mici néni két élete c. előadást. Ennek költségeit természetesen mindenki maga viseli.

Móczárné Zsikla Márta így fejezte be gondolatait: „Szeretnénk folytatni munkánkat továbbra is. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik meghallgattak minket; segítették, segítik munkánkat akár egy jó szóval, aktív részvétellel, pénzbeli és tárgyi adományokkal. Ezzel segítik nehéz helyzetbe került embertársainkat. Ígérjük, hogy a továbbiakban is a legjobb tudásunk szerint próbálunk és igyekszünk segíteni a lehetőségeinkhez képest minden látókörünkben került rászoruló elesett embernek.”

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS