Közel egy évtizedes kutató- és gyűjtőmunka eredményeként, 2018 májusára, a centenáriumi emlékév tiszteletére elkészült a Kiskőrös története című kiadvány, mely egy 560 oldalas, 1700 képpel színesített, tudományos igényességű, közérthetően megírt tartalmas kiadvány. A könyv a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület kiadásában, a Druk-ker Kft. közreműködésével 5000 példányban készült el, melyek közül a Kiskőrös 300 emlékév zárásaként 1800 darab került kiosztásra a 2018/19-es tanévzáró és ballagási ünnepségeken a napokban Kiskőrösön.

-Hirdetés-

Ezúttal Szedmák Tamással, a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület ügyvezető alelnökével beszélgettem kezdeményezésükről, aki azt is elmesélte, hogy egyesületük a helytörténeti kutatások és anyaggyűjtések, valamint különböző előadássorozatok, kiállítások megszervezése mellett zászlajára tűzte ki azt is, hogy a Kiskőrös története című helytörténeti kiadvány, minden kiskőrösi háztartásban megtalálható legyen.

Szedmák Tamás, a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület ügyvezető alelnöke kezében a Kiskőrös története című kiadvánnyal

A Kiskőrös 300 emlékév nyitányaként adtuk ki ezt a könyvet abból a célból, hogy egy összefoglaló, olvasmányos, jó sok képpel illusztrált kiadvány jelenhessen meg Kiskőrös város újratelepítésének emlékére. Célunk az volt, hogy valamennyi kiskőrösi lakos otthonába eljusson a könyv. 2018. májusától, nagyon kedvezményes áron van lehetősége a helyi lakosoknak megvásárolni ezt a kiadványt. Itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjük Csepedi Anikónak és Ottónak, a Csepi Könyvesbolt tulajdonosainak, hogy segítenek az egyesületnek a könyv értékesítésében. Ez idő alatt több helyen is jelentettünk meg felhívást, reklámoztuk a könyvet, sőt karácsony környékén még akcióval is kedveskedtünk, hiszen az volt a célunk, hogy minden kiskőrösi háztartásban helyet kapjon egy-egy Kiskőrös története könyv. Most pedig, az emlékév lezárulta után, a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület felajánlásaként valamennyi a 2018/2019 tanévben a kiskőrösi iskolákban tanuló diák ajándékba kapott egy példányt a könyvből. A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola, a Bem József Általános Iskola, az EGYMI diákjai, valamint a KEVI Gimnázium és a Wattay Szakközépiskola és Szakiskola valamennyi tanulója.

Évzáró a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában

Ezáltal emlékeink, őseink, történeteink már nemcsak a szívünkben élnek, hanem így bizton eljutnak a jövő nemzedékeihez is a könyven keresztül. Ezzel remélhetőleg elérjük azon célkitűzésünket is, hogy kezdeményezésünk által több ezer háztartásba eljut a könyv, melyek a ballagási ünnepségek végén, az intézményvezetők és a pedagógusok által kerültek kiosztásra, összesen 1800 példányban – meséli Szedmák Tamás.

E könyv megírásán és kiadásán túl, a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület célja az amatőr művészek irodalmi- és művészeti alkotásainak bemutatása, népszerűsítése is. Mindemellett egyesületük kezdeményezi a műemlékek, köztéri szobrok karbantartását, felújítását, illetve ezen munkálatok kezdeményezését is.

Korábban már nagy sikert aratott a helyiek körében a két hónapos szabadtéri várostörténeti tablókiállítás és azóta elkészült már egy nyolc tagból álló 1956-os kiállítási anyag, és egy a Petőfi-kultusz történetét feldolgozó helyi régészeti leleteket bemutató tablósor is. A kiskőrös legszebb épületeit bemutató drónfilm (Kiskőrös madártávlatból) is óriási sikernek bizonyult. Több mint nyolcezren nézték meg a youtube-on és a főtéri premier előadáson is megtelt a Petőfi tér 2015 decemberében.

Az elmúlt 5 évben több tucat eseményt magába foglaló, összességében 1000 érdeklődőt is meghaladó előadássorozatokat is szerveztünk a Petőfi Sándor Városi Könyvtárral közösen, Turán István történész, egyesületi tag közreműködésével. Az I. világháborús emlékhely avatása, a szomorú katona szobrának visszaállítása is az egyesület ötleteként valósult meg az önkormányzat felkarolásával és támogatásával, mely 2016 novemberében került felavatásra. Ennek avatóünnepségét is egyesületünk szervezte meg. Mivel gyakorlatilag megalakulásunk óta (2009) ápoljuk Kiskőrös hagyományait és dokumentáljuk városunk történetét, így kézenfekvővé vált a Kiskőrös története című könyv megalkotása is – meséli Szedmák Tamás.

A Wattay Szakgimnázium évzáróján is átadásra kerültek a Kiskőrös története c. könyvek

Mi magyarok mindig is kerestük történelmünket, helyünket, igazságunkat, hőseinket. Ma már valamennyien jól tudjuk, hogy múltunk ismerete: nemzeti önismeretünk, önbecsülésünk meghatározóan fontos része. Azt hiszem a Kiskőrösről szóló monográfiának sokunk számára van mondanivalója, hiszen az őshonos kiskőrösieken túl ez a könyv mindazokhoz is szól, akiket az elmúlt évtizedek nagy „belső népvándorlása” hozott Kiskőrösre. Van, akinek a gyökereket jelenti, míg másoknak segít azonosulni azzal a környezettel, ahol él, dolgozik, gyermekeit neveli.

A szerzőkkel együtt, hasznos „kalandozást” kívánunk a Kiskőrös története című kiadvány minden olvasójának!

Kutyifa Icu
Fotók: T.R., Sz.Á., Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS