A diákok munkavégzésének feltételeit is a Munka törvénykönyve határozza meg, így, amennyiben egy 16. életévét betöltött tanuló munkát vállal, akkor mindenképp munkaszerződést kell kötnie. Ennek tartalmaznia kell a tanuló alapbérét, a munkakörét, a munkavégzésnek a helyét, valamint, hogy egy nap hány órát dolgozhat, illetve, hogy mennyi ideig tart a foglalkoztatás, tehát a munkaviszony időtartamát.

Munkaviszony

-Hirdetés-

Az alap követelményeken túl a tanulóval kötött munkaszerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását és aláírását, amennyiben a munkavállaló nem töltötte még be a 18. életévét. Amennyiben ez nem teljesül, akkor a dokumentum érvénytelen és a foglalkoztatás jogszabályellenes. – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium tárca weboldalán található közleményben.

A munkaviszony megkezdésekor a tanulónak célszerű regisztrálni az Ügyfélkapu oldalán, mivel ezen a felületen keresztül figyelemmel tudja kísérni, hogy a munkaadója eleget tett-e a jogszabályokban meghatározottaknak. Ez azt jelenti, hogy a munkaadó köteles bejelenteni a tanuló munkaviszonyát az adóhatóság felé, mivel, ha ez nem teljesül, akkor a diák feketén dolgozik, ami szintén jogszabályba ütközik.

A diákoknak lehetőségük van alkalmi munkára, illetve egyszerűsített foglalkoztatási formában is dolgozni. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a tanuló munkavállaló maximum napi 8 órában foglalkoztatható, illetve nem dolgozhat éjszaka, ami este 22 órától reggel 6 óráig terjedő időtartamot takar. Két munkanap között minimálisan 12 órának kell eltelnie, mint pihenőidő, emellett pedig heti 2 pihenőnap illeti meg a fiatalkorú munkavállalót. Amennyiben a diák nyári munkát végez, akkor jár neki az éves rendes szabadság időarányos része. Magyarul megfogalmazva, ha a diák 1 hónapot dolgozik, akkor az éves rendes szabadság 1/12-ed része illeti meg.

Természetesen az egyenlő bánásmódnak a munkabér tekintetében is érvényesülnie kell, tehát ugyanazon elvégzett munkáért ugyanazt a bért kell kapni a munkavállalóknak.

A munkaszerződésben meghatározásra kell kerüljön a megállapodás a bér tekintetében, ami lehet óra-, napi-, heti-, havi-, illetve teljesítménybér is. Természetesen ez nem lehet kevesebb, mint a – 8 órás foglalkoztatás esetében – a havi bruttó 138.000 forint.

Iskolaszövetkezet

Az iskolaszövetkezeten keresztül történő munkavégzés egy kicsit speciálisabb módja a foglalkoztatásnak, mivel ez egy 3 szereplős jogviszony. Ennek a szabályait a Polgári Törvénykönyv is szabályozza a Munka Törvénykönyvén felül, tehát itt mindkét jogszabály előírásainak eleget kell tenni.

A jogviszony ebben az esetben tagsági megállapodás alapján jön létre. Ezt követően egy eseti megállapodásban rögzíteni kell a diák feladatait, illetve az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjat. Ez a díj nem lehet alacsonyabb, mint a mindenkori kötelező minimálbér vagy garantált bérminimum. A Polgári Törvénykönyv megbízási szerződésekre vonatkozó szabályait kell alkalmazni a tagi megállapodásra.

A nyári diákmunkára vonatkozóan a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának Foglalkoztatási Osztálya indít programot. A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal, mint munkáltató foglalkozatja a diákmunkára jelentkezett fiatalokat. Általában két turnusban történik a diákok fogadása, július és augusztus hónapban. 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztathatóak. A program keretében napi 4 órás foglalkoztatásról van szó. Egyik héten keresztül 8 órától 12 óráig, másik héten pedig fél 1- fél 5ig lenne a munkaidő. Bruttó 69000 Ft a fizetés – tájékoztatott minket Dr. Nagy Gabriella aljegyző, Stratégiai- és Városüzemeltetési osztályvezető.

Erre a pályázati program benyújtását megelőzően lehet jelentkezni, általában minden év április 30-ig.

 

MEGOSZTÁS