Vakáció idején a kisebb gyerekeket sokszor a nagyszülőkre bízzák, de egy 9-10 éves fiatalt már otthon mer hagyni a szülő, amíg ő dolgozik. Ilyen esetben IS(!) beszéljük át a gyermekkel a házirendet, a szabályokat, mert lehet nem gondolunk rá, de bizony sok veszély leselkedik rájuk a zárt vagy épp nyitott ajtó mögött is.

-Hirdetés-

Üljünk le vele, beszéljük át esténként teljes odafigyeléssel a gyermek részéről is (ne tévézzen vagy olvasson közben) az alapvető szabályokat. Érdemes ezeket naponta ismételni, lehet unalmasnak tűnik, de életet menthet Pl.:

  • Nem nyithat kaput, ajtót idegennek. Se a vízóra leolvasónak, se a postásnak, senkinek. Ha barátot várnak, neki igen, de arról előre tájékoztatják a szüleiket. (Célszerű a szülőknek egyeztetni) Hiába bizonygatja az ismeretlen akár fiatalabb kinézetű idegen, hogy ismeri a szüleit, ők küldték, telefonáltak neki stb, a gyermek SOHA NE BÍZZON IDEGENBEN! Abban az idegenben sem, aki esetleg egyenruhát visel vagy igazolványt hord magánál, hiszen mindez megtévesztő lehet. Mondani kell neki rá példákat akár, tudatosuljon benne, hogy ez egyszerűen tilos. Hiszen a rablók-fosztogatók ma már sajnos eléggé felkészülten, hatásos mesékkel állnak elő, aminek a gyerekek könnyen bedőlnek (sokszor az idősek is).

  • Nem főzhet, nem gyújthat tüzet. Az elektromos eszközök közül is csak azokat használhatja, amik nem forrósodnak fel (pl. vasaló nem). Ne gyújtson gyertyát, elektromos eszközt ne használjon a fürdőszobában, melegszendvics sütőt ne használjon (jobb előre elkészített ételt a hűtőben tárolni számára), ugyanakkor baj esetén tudnia kell róla, hogy mely ajtón kell menekülni, mely telefonszámot kell azonnal hívnia.

  • Nem mehet el otthonról, kizárólag, ha a szülő tud róla (Csak és kizárólag rokonnal vagy régóta ismert baráttal mehet el, de erről is tájékoztatni a szülőt még indulás előtt. (Mikor megy, hol és meddig marad, hogyan jut haza)

  • Ha bármi rendkívüli esemény történik, telefonál a szüleinek, ehhez szükséges a fontosabb telefonszámokat átbeszélni, szükség esetén konyhába, jól látható helyre stb kitenni, a telefonba elmenteni a fontos számok közé.

  • És lehetőleg semmi hajmeresztő kísérletbe, tevékenységbe ne kezdjen pl.: főzés, gáz gyújtás, gyertya gyújtás, egyedüli medencézés

  • A gyermek soha, semmilyen körülmények között ne kürtölje világgá (internet-szociális média), hogy ő jelenleg egyedül van a lakásban. Sosem tudhatjuk, kihez jut el az információ. Pl.: Facebook kiírást az ismerős barátok által bárki láthatja.

  • Legyen egy biztonsági telefonszám (közelben lakó, sokat otthon tartózkodó nyugdíjas, kismama stb. szomszéd) a segélyhívó (112) telefonszámon felül. Ezt előzetesen a szülő egyeztesse a kérdéses szomszéddal! Végül beszéljük át a gyermekkel a fontos telefonszámokat (mentők, rendőrség, tűzoltóság).

Némely pont nevetségesen egyszerűnek tűnik, de sajnos mindegyikre van rendőrségi példa, hogy bár nem számoltak vele, megtörtént a baj. Inkább legyünk elővigyázatosak és készüljünk fel mindenre. Egy felkészült gyermeket könnyebb szívvel hagy otthon a szülő. Fontos ehhez a bizalom és mindkét fél teljes odafigyelése.

MEGOSZTÁS