Az országos szúnyoginvázió kapcsán Kiskőrös Város Önkormányzata úgy döntött, hogy saját költségvetése terhére földi kémiai védekezésbe kezd a szúnyogok ellen, melynek végrehajtásával egy kecskeméti céget bíz meg. A melegködképzéses technológiával történő szúnyoggyérítésre a tervek szerint 2019. július 8-án és 10-én az esti órákban kerül sor. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja.

-Hirdetés-

Korábban már írtunk arról, hogy az országos szúnyoginvázió miatt minden eddiginél nagyobb területen, minden eddiginél több településen dolgoznak a szakemberek a helyzet javításán. A rovarszakértők folyamatosan mérik, hogy az ország mely területén van a legtöbb szúnyog, ez alapján dől el, hogy hol a legsürgősebb a beavatkozás. Az intenzív védekezési munkák mindaddig zajlanak, amíg sikerül elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogártalmat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.

Az érintett települések külön-külön értesítést kapnak a munkák időpontjáról.

Azonban a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítést az önkormányzatok saját költségvetésük terhére kiegészíthetik. Kiskőrös belterületén a földi kémiai védekezésre 2019. július 8-án 19:00-24:00 és 2019. július 10-én 19:00-24:00 óra közötti időszakban kerül sor.

Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a környezetre nincs káros hatással. A munkálatokat végző kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft. az úgynevezett DELTASECT1,2 ULV készítménnyel és a földi melegködképzéses technológiával irtja majd a szúnyogokat.


És végül néhány jó tanács:

Eső után a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már kifejlődnek a szúnyoglárvák. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és máris nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez. A szúnyogok a sűrű növényzetben bújnak meg nappal, ezért ha rendszeresen lenyírjuk a füvet otthon, kevesebb szúnyoggal fogunk találkozni a kertben.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek IDE kattintva érhetők el.

 

Forrás: katasztrofavedelem.hu 
Kiemelt kép: illusztráció

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS