2007 óta tagintézményként működik az iskola, jelenleg a KT Bem József Általános Iskola Boróka Általános Iskolája néven. Az intézményben az elmúlt tanévben 168 gyermek járt 8 évfolyamon, 1-1 osztállyal. Az iskolában folyó munkáról, a fejlesztésekről és a tervekről Barcsikné Weinhardt Éva tagintézmény vezetőt kérdeztem.

Az iskolában milyen személyi feltételek biztosítottak a tanításhoz?

Az iskolánk diákjai zömmel bócsaiak, de a szomszédos településekről is járnak hozzánk gyerekek. A minőségi munkavégzés biztosított nálunk 14 főállású pedagógussal. Külsős kollégákkal ellátjuk a logopédiai, fejlesztési, gyógytestnevelési feladatokat is. A napi munkát egy precíz, jól felkészült iskolatitkár segíti. Az intézmény külső és belső rendjéért két fél állású karbantartó és két teljes munkaidős takarító felel. A pedagógusok közül mindenki, aki jogosultságot kapott már túl van a sikeresen a minősítési eljáráson. A most befejeződött tanévben hárman írtak portfoliót: 1 gyakornoki minősítő vizsga és 2 minősítő eljárás volt, aminek a PED II a célja. Igyekszünk a minősítési eljárást pozitív hatásként kezelni és egymást segítve elfogadni az új rendszer kihívásait. Tanfelügyeleti ellenőrzés most nem volt, viszont a belső ellenőrzést, önértékelési feladatokat folyamatosan, terv szerint végezzük. Személyi változás az utóbbi években csak nyugdíjba vonulás miatt történt. Próbáljuk a helyi pedagógus végzettségű fiatalokat megtartani.

Voltak jelentősebb fejlesztések az év során?

-Hirdetés-

Az utóbbi években folyamatosan épül, szépül iskolánk. Ezt az állami támogatások mellett önkormányzati, alapítványi, szülői és vállalkozói segítséggel tudtuk megvalósítani. A tornaterem új műgyanta padlót kapott, és felújítottuk a vizesblokkokat is. Komoly előrelépést jelentett, hogy az iskola épületén belül az elöregedett belső nyílászárókat is sikerült kicserélni. Új bútorokat, hűtőket vásároltunk, ezzel is színesebbé, kényelmesebbé tettük az iskolai életet. Alapítványunk által nyert pályázat segítségével lett játszóterünk, és ebben az évben pedig egy új kültéri fitness parkot is avathattunk. A későbbi tervek között szerepel a kerítések felújítása, a belső udvar csapadékvíz-elvezetésének megoldása, majd a terület térkövezése, parkosítása.

A diákok értek el a tanév során kiemelkedő tanulmányi vagy sportsikereket?

A tavalyi diákolimpiai kézilabdás győzelem után az idén új csapattal a focisták és a kézisek is harmadik helyen végeztek a területi döntőben, birkózóink is kiemelkedő sikereket könyvelhettek el.
Társastánc tanszak is működik nálunk már harmadik éve. Az ide járó diákok közül idén 31-en kaptak záróbizonyítványt. Az iskolában tanuló gyermekek átlag osztályzata 4-es fölött van, ami jónak nevezhető. A tehetséggondozást komolyan vesszük, ennek legjellemzőbb területe a versenyeztetés. Gyermekeink a Kiskörösi Tankerületen belül szervezett versenyrendszer aktív és eredményes résztvevői. Idegen nyelvi versenyeken országos eredményekkel is büszkélkedhetünk.
Néhány dolgot szeretnék még megemlíteni. A gyermekek járnak úszni, de van lovas kultúra oktatás is harmadik osztályban, melyet az önkormányzat támogatásával tudunk biztosítani. Az intézményben angol és német nyelvi oktatás is folyik már az első évfolyamtól kezdve, informatikát pedig harmadik osztálytól tanítunk. Ezt a munkát segítik egy pályázat keretében nyert tabletek, laptopok és digitális táblák. Természetesen ehhez szükséges a pedagógusok folyamatos képzése, önképzése is. Mindezek mellett –zömmel pályázati forrásból- rengeteg szakkör és kirándulás, tábor színesíti a diákok mindennapjait.
Azt szeretnénk, hogy gyerekeink ne legyenek hátrányos helyzetben a nagyobb településeken élő társaikkal szemben.

Milyen közösségi szerepvállalása van az iskolának Bócsa életében?

Bócsán ez a szerepvállalás természetes. Az intézmények, civil szervezetek, vállakozások is bekapcsolódnak a település életébe. Rendszeres résztvevői, szereplői vagyunk a község különböző rendezvényeinek, ünnepeinek. Az önkormányzattal rendszeresen egyeztetjük, közösen tervezzük meg minden évben a település rendezvénynaptárát, és a programokba igyekszünk bevonni a helyi lakosságot is.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)