Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2017 szeptemberétől új épületben, a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő környezetben várja az ide járó diákokat. Korábban az iskola egy 2500 m2-es épületben működött, most pedig 8800 m2 áll az oktató-nevelő munka rendelkezésére. A változásokról és az elmúlt tanévben végzett munkáról Gera Árpád Zoltánné igazgatónőt kérdeztem.

-Hirdetés-

 

A megújult intézménykomplexum miben más, mint ami korábban volt?

Az oktatás tárgyi feltételei nagyban javultak az utóbbi időben. Jelenleg összesen 39 terme van az iskolának, ami a munkát segíti: 24 tanterem, 5 szaktanterem, csoportszobák, fejlesztők. Mindezek mellett rendelkezésünkre áll egy modern sportcsarnok is, amit külön leválasztva egymástól, három testnevelés óra megtartására lehet használni egy időben. Az iskolának továbbá van még egy kistornaterme és tornaszobája is kondicionáló eszközökkel felszerelve.

Az iskola milyen pedagógus és diáklétszámmal működik?

Az intézményben az oktatás 1-8. osztályig folyik, összesen 23 osztállyal, 430 diákkal, valamint 80 művészetoktatásban résztvevő tanulóval. Az iskolában 53 pedagógus, 6 takarító, 1 karbantartó-fűtő, 1 udvaros, 1 gondnok, valamint 2 portás dolgozik. A szakmai háttér tekintetében 3 mesterpedagógus van a tanári karban, valamint 30 kolléga minősült eddig sikeresen. Ki kell emelnem, hogy a 3 mesterpedagógus közül 2 szakértő és 1 tanácsadó. Idén 9-en jelentkeztek a magasabb minősítésre és közülük 5-en mester programot írnak. Az elmúlt tanév kezdete előtt 1, a végén pedig 5 kolléga ment nyugdíjba. Pótlásukra 3 gyakorló tanár érkezik, valamint 1 pályakezdő és 1 álláshirdetés még függőben van, amelyre matematika szakos tanár jelentkezését várjuk. Az iskola dolgozóinak 90 %-a helyi lakos vagy izsáki kötődésű, de vannak dolgozóink Kecskemétről és Kiskőrösről is.

Ugyan új az iskola épülete, ennek ellenére történt fejlesztés, beruházás az elmúlt tanévben?

Az iskolában két új számítógépes tanterem van kiváló gépekkel felszerelve. Minden tanteremben van digitális tábla és mindezek mellett két mobil digitális táblával is rendelkezünk. A zenetanításhoz hangszereket tudtunk vásárolni tankerületi és pályázati támogatásból. Sikeresen vettünk részt a menza pályázatban, amely által 20 millió forint értékben tudtunk eszközöket – asztal, hűtők, bútorzat – vásárolni és különböző programokat megvalósítani. Az elmúlt tanévben összesen mintegy 15 sikeres pályázatunk volt, ami nagyban hozzájárult a szakmai munka előremeneteléhez és a tárgyi feltételek korszerűsítéséhez.

A diákok milyen tanulmányi és sportsikereket értek el?

A tankerületi versenyek állandó résztvevője volt az iskola, amely összesített versenyében a 41 intézmény közül a 3., a járásban pedig a 2. helyen végeztünk. A szakmai munkánkat dicséri, hogy a tanulmányi versenyek során rengeteg dobogós helyezést értek el a diákjaink. A sport területén a diákolimpia küzdelmeiben a tornacsaptunk országos 6. helyet ért el. A fiatal labdarúgók részt vesznek a Bozsik programban és szépen fejlődik a lány és a fiú kézilabda is nálunk. Az iskola keretin belül lovasoktatás is van a 3-4-5. osztályosok számára a testnevelés órák keretében tömbösítve, heti két órában. Meg kell említenem, hogy néptáncoktatás is folyik nálunk heti egy órában.

A város közéletében milyen módon vesz részt az iskola?

A diákok közreműködnek az összes városi rendezvényen, valamint a nemzeti ünnepeink alkalmából megrendezett eseményeken is. Ott vagyunk az adventi gyertyagyújtásokon, a városi majálison és a szüreti napokon. Rendszeresen fellépnek műsorukkal az énekkarosaink és a művészetoktatásban részesülő diákjaink. Büszkén mondhatom el, hogy az iskola igen aktív közösségi életet él a városban.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS