…azaz az első magyar színes tévé! És vajon mitől sztárok még?

Egy magyar elektronikus zenekar. Ha úgy tetszik, éppen úgy történelem a kezdetek kezdete, mint maga a névadó első magyar színes televízió az 1980-as évekből. A zenekar 20 éve alakult, és amellett, hogy több tagcserén is átestek azóta, mindenképpen figyelemre méltó az eddigi életmű. Ők ugyanis Magyarországon az elsők között ötvözték az elektronikus party zene különböző irányzatait a gitáralapú poprockkal. Noha sokszor különleges vizuális elemeket is beépítenek műsoraikba, az idei KiskőrösFeszt-en csak a zenében gyönyörködhettünk.

-Hirdetés-

A koncert előtt Keleti Andrással, a Colorstar énekes-gitárosával beszélgettünk.

Keleti András, a Colorstar énekes-gitárosa

Hogyan értékelitek ezt a húsz évet?

Milyen hosszú ez az interjú? (mosoly) Kalandos volt és a zenekar aktivitása is hullámzó. Ahhoz, hogy jók legyünk, kellett néhány beszélgetés és tagcsere. Na meg a tapasztalat, a külföldi turnék! Azokon a helyeken, ahová eljutottunk, pl. Nyugat-Európa, a Balkán, Isztambul, sok élményben van részünk. Egy brüsszeli modern zenei klubban pl. nem azt éreztük, hogy itt csak az a néhány ember mozdul, akik ismerték a zenekart. Sokkal inkább azt, hogy ez a klub közösséget teremtett. Nálunk is több ilyen könnyűzenei helyszín kellene!

Színpadon a Colorstar

Magyarországon ti vagytok az első formáció, aki ezt a műfajt elkezdte, Vannak-e követőitek, esetleg stílusmásolók?

A divat felhoz zenei irányzatokat, mi is egy vagyunk ezek közül. Úgy ahogy, egy időben sok rockzenekar működött, most a mi stílusunkban is bővül a paletta, amit tudomásul kell venni.

Koncertjeitekre jellemzők voltak a vizuális elemek? Most, itt Kiskőrösön lesz benne részünk?

Megvannak azok a műsoraink, amikor ott a vizuális élmény is. Ezek azonban komolyabb felkészülést és technikai hátteret igényelnek. Most inkább „csak” zenélünk. Viszont ebben kiteszünk magunkért: az új zene legjavát hoztuk el!

Káposzta Lajos, Keleti András, Káposzta Sára

Hol lehet még felhasználni a ti zenéteket? Hiszen nem mindenki akar rá táncolni, gondolom.

Sokszor foglalkoztam alkalmazott zene készítéssel a színház és mozi kapcsán. Így például részt vette a zenekar már meghívásos pályázaton: számítógépes játékhoz kellett zenét szereznünk. Öt zenekarral együtt adtunk be alkotást. A másik, ami már elkészült, az egy a HBO által elkészített dokumentumfilm. Egy vak fiúról szól, aki egy kifejezetten vakok önvédelmi oktatására alakított ki egy aikido stílust.

És akkor néhány szót erről a különleges alkotásról!
A film címe: Fehér kard

A dokumentumfilm főszereplője Németh Vilmos, a világ egyetlen vak, fekete öves aikido-mestere. Az életvidám fiatalember egy betegség következtében fokozatosan elveszítette látását, de ez nem vette el életerejét és küzdőszellemét. Egy alkalommal megtámadták az utcán, azonban korábbi karate-tanulmányainak köszönhetően elhárította a támadást. Az esetet követően elhatározta, hogy megtanulja megvédeni magát. Ekkor fordult az aikido felé, és mára az általa megismert különféle küzdősportok fogásaiból – barátai segítségével – saját önvédelmi módszert fejlesztett ki, kifejezetten vakok számára. Vilmos azonban nem csak a tatamin küzd, ugyanis a jogi pályán is szeretne érvényt szerezni a fogyatékkal élők jogainak.

A filmet úgy nézzük végig, hogy a zenére is koncentrálunk! KATTINTS IDE! 

Káposzta Lajos – Káposzta Sára
Fotó: Szentgyörgyi Ábel 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS