Gyakran szinte ijesztő zenei alapok, akár egy krimiben. Sejtelemesen felzúgó háttér a fúvós szekcióból, egy számon belül számtalan ritmusvariáció az ütősöknél, a színpadi programon belül pedig sokrétű zene: rap, vokális, rock, reggae – ötvözve a különböző modern tánczenei műfajokkal. A szövegek változatosságával együtt néha úgy érezzük, mintha ötpercenként más és más zenekar lépne fel. Pedig ez egy és ugyanaz: az Irie Maffia a KiskőrösFeszten!

-Hirdetés-

Mikrofonunk előtt két jeles tag: Sena Dagadu (ének, rap, vokál, spoken word) és Kéri András MC Columbo (ének, rap, raggae, vokál). Az angol nevek — mint ahogy a többi tag esetében is — azt sejttetik, hogy nemzetközi zenekarról van szó.

Tucatnyi ember a színpadon! Hogy koordináljátok össze, hiszen nagy ez a zenekar?

Sena: Bizony nem egyszerű dolog ez, de a zenekar prioritást élvez mindenkinél, így egy kicsit egyszerűsít a dolgon, ha próba vagy koncert van.

Columbo: Mi is meglepődünk rajta, hogy 11 ember mennyire együtt tud működni. Tudjuk persze mindenki rigolyáját, ismerjük a mániákus későket, stb. De a turnémenedzsereknek velünk viszonylag könnyű dolguk van, az biztos.

Hogy kerültetek össze 11-en? Kerestetek célirányosan embereket adott pozíciókra?

Sena: A négy énekes klubokban már együtt lépett, léptünk fel, amihez jött DJ a klubokban. Akkor menő volt az, hogy DJ-vel léptünk fel: táncoltak gépzenére meg ránk is. Persze az élő műsor varázsa: löktük a show-t, meg a poénokat… Aztán felmerült a kérdés, mi lenne, ha zenekar állna mögöttünk. Így jött a gitáros, az ütősök, a fúvós szekció, meg ami még kell!

Hol fértek el ennyien, ha gyakoroltok?

Columbo: Van egy próbatermünk, ahol elférünk kényelmesen. Még kanapénk is van benne. Nyár elején szoktunk intenzívebben és akkor állítjuk össze a műsort. Különböző variációkat kísérletezünk ki. Viszont ősszel is lesz egy próbaszezonunk, mert különlegese műsorral készülünk.

Ide, Kiskőrösre sokszínű, sőt: fenomenális műsort hoztatok! Hogy áll ez össze?

Sena: Van, hogy a téma érkezik először, van, hogy valaki szövegötletet hozott vagy egy dallamrészt. Nincs külső szövegíró, de a módszer mindig más. És nálunk tényleg sok mindennek megvan a helye. Az biztos, hogy akkor jó egy dal, ha személyes tapasztalatok vannak benne. Ezt kell vegyíteni úgy, hogy hasson! vagy üssön!?

Nálunk ütött! Kik a háttéremberek a műsorhoz?

Columbo: Profilunknak megfelelően két angol anyanyelvű dalszövegíró is van a brigádban. A négy frontemberből kettő. Az angol és a magyar dalok egyensúlya is így működik.

Különleges, szép emlékeket őrző dalok?

Sena: Ilyen mindenképpen a „Wake up”, amely egy országosújraélesztési kampány része. Közös kezdeményezés volt a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel azért, hogy minél több emberhez eljuttassuk az újraélesztés alapfunkcióit. A „Bajnok” pedig a magyar olimpikonok búszúztatóján hangzott el volt a Művészetek Palotájában. Ez csak néhány példa, de természetesen mindegyik dalunkhoz kötődik személyes sztori.

Honlapotokat olvasva azt látjuk, hogy járjátok a világot…

Sena: Az Irie Maffia szerencsés, hiszen rengeteg külföldi megkeresésünk van. New York, New Jersey, Harlem, Anglia, London. Emellett a határon túli magyaroknál lépünk fel, évente 3-4 alkalommal például Erdélyben. Viszont egy külföldi karrier kiépítése rendkívül munka-, kapcsolat és időigényes. Nem szabad elhanyagolni a hazai közönséget!

Káposzta Lajos — Káposzta Sára
Fotós: Szentgyörgyi Ábel 

MEGOSZTÁS