Kitörött villanyoszlopok, leszakadt vezetékek és faágak, valamint épületekre dőlt fák eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét Kiskőrös környékén a késő délutáni órákban tegnap. Ezzel egyidejűleg a város több pontján áramkimaradást is jeleztek a fogyasztók.

-Hirdetés-

Paksi Dénes, a Kiskőrös HTP parancsnoka megkeresésünkre elmondta, hogy a legnagyobb pusztítást Kiskőrös városközpontjában okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső (néhol jeges eső) és az orkán erejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, míg több útszakasz szinte járhatatlanná vált.

Amilyen gyorsan lecsapott az ítéletidő Kiskőrösre, olyan hamar tovább is „állt” megközelítőleg 50 káreseményt hagyva maga mögött viszonylag rövid idő alatt.

Paksi Dénes tű.alezredes (Kiskőrös HTP)

Ezek csak azok a káresemények, amiket bejelentettek hozzánk. Nagy valószínűséggel ennél sokkal több “esemény” történt, de ahol tudták, ott maguk a lakók hárították el a problémát. Tudni érdemes, hogy mi elsősorban azokra a helyekre megyünk ki, ahol lakossági eszközökkel nem lehet megoldani a viharkárok felszámolását, illetve ha veszélyben van a lakóépület használhatósága, azaz a lakosok lakhatósága nem biztosítható – tette hozzá Paksi Dénes, tű alezredes. 

Mint mondta, az egységek azóta is megfeszített tempóval folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Jelenleg itt tartózkodnak a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei is, akik  egy magasból mentő eszközükkel, valamint egy tűzoltószerükkel segítik munkánkat. Ők már tegnap is részt vettek a káresemények felszámolásában, továbbá a Kiskőrösi, valamint az Akasztói Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársai, valamint több önkormányzat tűzoltói is segítségünkre voltak tegnap – nyilatkozta Paksi Dénes, parancsnok.

Mint elmondta; Tabdi, Csengőd, Akasztó térségében még a szőlőterületeken, földeken is hatalmas károkat okozott az ítéletidő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint:
Hétfő reggelre az egységek a károk nagy részét felszámolták vagy enyhítették, Kiskőrös és Békéscsaba térségében azonban még mintegy száznegyven helyszínen van szükség beavatkozásra.
 

Így csapott le a vihar Kiskőrösre:

Kiskőröst 18 óra körül érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel, a térségben legalább 30 milliméter eső esett. A felvétel készítőinek beszámolója szerint rövid idő alatt szinte éjszakai sötétség borult a környékre.

Nem úszta meg a Rákóczi utcában egy ház teteje sem, így nézett ki a szupercella után:

A Polgármesteri Hivatal udvarában is rengeteg faágat letört az orkán erejű szél: 

A Dózsa György út és a Rákóczi utca keresztezősédében valósággal útakadály alakult ki: 


Továbbra is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben a felhőszakadás, valamint a zivatar veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok,  Nógrád és Tolna megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

Kutyifa Icu 
Fotó(k): Emeriss
Kiemelt kép: Kiskőrös város

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS