A Természetvédelmi Őrök Világnapja alkalmából 2019. július 31-én, nyílt nap keretében betekinthettünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kolon-tavi őrkerületében végzett munkába. Vezetőnk Biró Csaba természetvédelmi-őrkerületvezető volt.

-Hirdetés-

2007 óta az International Ranger Federation (Nemzetközi Természetvédelmi Őr Szövetség) kezdeményezése nyomán minden évben július 31-én ünnepelhetjük a Természetvédelmi Őrök Világnapját (World Ranger Day). E világnap olyan szakemberek előtt tiszteleg, akik hivatásszerűen, elkötelezetten védik hazájuk és az egész emberiség értékeit, sokszor veszélyeket is vállalva ezzel. Azokról szól igazán, akik szolgálatellátás közben vagy azzal összefüggésben sérültek meg, vagy vesztették életüket. Persze nem csak a megemlékezésről és a múltról, hanem a jelenről, s a munkáról – amit a természeti értékek megóvása érdekében a természetvédelmi őrök nap, mint nap végeznek.

Nemzetközi szinten, 2009-18 között, 871 természetvédelmi őr vesztette szolgálatellátás közben életét, elsősorban Afrikában.

Ott némileg más viszonyok uralkodnak: nagy kaliberű, és/vagy igazi szuper fegyverekkel fölszerelt vadorzókkal (szó szerint) harcolnak és teszik kockára életüket.

Hazánkban a helyzet ettől lényegesen különbözik. Itthon a természetvédelmi őreink, a világszerte ismert nevükön „rangerek”, egy (viszonylag) nyugodt társadalmi környezetben élve, jóval csekélyebb közvetlen veszélynek kitéve, és elsősorban nem-fegyveres jellegű szolgálatot ellátva végzik munkájukat. Igaz, ez a munka viszont nagy volumenű, ami az ellenőrzendő területének nagyságát, mind az ellátandó feladatok volumenét és változatosságát illeti. Ők azok, akik részt vesznek a természeti értékék védelmében, kutatásában, bemutatásában és oktatásában. Ők tartózkodnak a természetvédelem frontvonalában, velük találkozhatunk kint terepen a természeti értékeink mellett.

A Kolon-tó és csatornák vízszintjének figyelemmel kísérése

Környezetünket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata felügyeli. Munkájukról az igazgatóság „Két víz köze” elnevezésű hírleveleiből kaphatunk teljesebb képet. A négy tájegységre osztott működési terület, 25 őrkerületének egyike a Kolon-tavi őrkerület, melynek vezetését 2008-óta Biró Csaba (Moha) látja el. A 23802 hektáros őrkerület Izsák, Páhi, Csengőd, Tabdi, Akasztó, Soltszentimre és Fülöpszállás közigazgatási területeit érinti. Ebből az országos jelentőségű védett területek és a Natura 2000 területek összesített nagysága mintegy 8390 hektár.

Megfelelő méretű “hagyás sáv” a kaszálón

A nyílt nap tanulsága szerint is, ekkora területnek csak a bejárása is rengeteg időt vesz igénybe. Az egész napos program alatt több, mint száz kilométert autóztunk, leginkább terepen. Amellett, hogy gyönyörködhettünk a vizes élőhelyeket, szikeseket és homokbuckákat magában foglaló terület természeti szépségeiben, bepillantást nyerhettünk, hogy milyen sokrétű feladatokat kell ellátni egy természetvédelmi őrnek. Jól kell ismerni a helyi viszonyokat és folyamatos kapcsolatot kell tartani a helyi lakossággal és a gazdálkodókkal. Figyelemmel kell kísérni a kaszálók és a legelők használatát és szükség esetén azonnal beavatkozni. Komoly kihívást jelent az invazív növények visszaszorítása. A növény és állatvilág, a vízszintek rendszeres monitorozása szükséges a változások észleléséhez.

Invazív kokárdavirás és selyemkóró (vaddohány) által elfoglalt terület

Természetesen az egynapos betekintés nem adott lehetőséget minden munkaterület megismerésére. Az azonban teljesen világos, hogy az emberek és a természet összhangjának megteremtésében tevékenységük elengedhetetlen!

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS