No de mi köze mindennek a Kiskőrösiekhez, azaz pontosabban a Kertai családhoz, mely minden tagja szerepelt a neves eseményen? Az északi országrészben augusztus 5-6-án Sátoraljaújhelyen és Gödöllőn is fellépett több kiskőrösi, az esemény kapcsán Kertai Nórával beszélgettem.

Nem mindennapi lehetett a kastélyban énekelni, de hogyan kerültetek az ország másik felébe?

-Hirdetés-

N.: A jótékony célú egyházzenei hangversenyen a Soli Deo Gloria Egyházzenei Tábor Énekkara, Kamarazenekara valamint Fúvós együttese adott koncertet. A tábornak évek óta Bózsva ad otthont, ahová az ország minden részéből érkeznek nemcsak a Hetednapi Adventista Egyház tagjai, hanem olyanok is, akik szeretnék átélni ezt a különleges élményt. Kiskőrösről többen is érkeztek, a kórust erősítették Farkas Berta, Farkas Olivér, Farkas Renáta, Farkasné Szabolcsi Ildikó és  Anka Mirjam is.

Kiskőrös is erősítette a kórust

Lélekmelengető másfél óra, tökéletes csapatmunka, hogyan készültetek a hangversenyre?

N.: A tábor 10 napja állt rendelkezésre, hogy összeálljon a műsor. A hangszeren játszók már előzetesen megkapták a kottákat, hogy legyen idejük felkészülni, mi pedig a saját hangunkat adtuk hozzá. Nem kis csapatról beszélünk, mert 90 fős énekkar, 25 gyermek és egy 30 fős zenekar állt színpadra. Pár éve veszünk részt a táborban, a fellépés nem kötelező.

Hangverseny előtti utolsó próba

A tavalyi évben férjem, Fecó és Rita lányom már a kórusban volt. Az idei évben vettem a bátorságot, hogy én is kiálljak – mert nem éreztem azt, hogy olyan nagy ének-zenei tehetség lennék -, majd a mi példánkat látva a család másik fele Marci, Gréta és Andris is nagy lelkesedéssel csatlakozott. Különleges élmény volt belülről látni, hogy mi is történik, hogy mennyi munka van benne. Nézőként, amikor meghallgatsz egy koncertet azt látod, hogy csak énekelnek, zenélnek. Az összmunka, ami a karmester és a kórus, zenekari tagok között játszódik az a nézőnek láthatatlan – benne lenni nagyon jó volt.

Hogyan teltek a tábori napjaitok?

N.: A zempléni hegyek ölelésében készültünk fel a két koncertre, a napok nagyjából ugyanúgy teltek. Az énektanulás mellett a gyermekeknek külön foglalkozások voltak.  A fúvószenekar ébresztése után reggeli tornán vettünk részt. Reggeli és áhitat után próba, majd délután egy kis pihenés, utána ismét próba következett. Egy-egy próba három órás volt. A napi kemény munkák után korán ágyba került a csapat. Egynapos kirándulás keretén belül ellátogattunk az Izrai-tóhoz és aki akart felmehetett a Nagy-Milicre, Zemplén legmagasabb pontjára. Kis családunk külön túrákon is részt vett. Tehát a megfeszített tempó mellett volt idő a kikapcsolódásra is.

A kastélyban igencsak telt ház fogadta a fellépőket

Tíz napi kemény munka után, jótékonysági koncerteken vettetek részt.

N.: Az egyházzenei hangversenyre a belépés díjtalan, az adományokat a helyszínen adhatták át a jelenlévők. A szervezők minden évben kiválasztanak egy kedvezményezettet, akinek még a helyszínen átadják a befolyt összeget. Az idei évben az újonnan megnyílt gödöllői Patrónus házra esett a választás. Sátoraljaújhelyen pedig az ADRA Nemzetközi Segélyszervezet számára adták át az adományokat.

B.M

MEGOSZTÁS