2019. augusztus 24-én, szombaton került megrendezésre idén már sokadik alkalommal a kaskantyúi Szüret-elő és Falunap. Évtizedes hagyományra tekint vissza Kaskantyún, hogy az itt élők augusztus utolsó hétvégéjén a Szüret – elő és Falunapok rendezvény keretén belül megünneplik a szüreti és a betakarítási munkálatok kezdetét.

-Hirdetés-

A falunap reggeltől estig a sokszínűség jegyében telt, a programok változatos kavalkádjában mindenki megtalálhatta a neki leginkább tetszőt.

A délelőtt folyamán „Népi játszótér” gyermek kézműves játékok: gyöngyvasalás, gombfa- és vitorlás készítés, kavicsfestés, festés vízipisztollyal, almabúvárkodás, kirakó, kvíz, ujjbáb készítés lufi darts, ugrálóvár és körhinta várta a legkisebbeket az óvoda udvarán, ahol kedvükre játszhattak, illetve különböző állomásokon pontokat is gyűjthettek, melyekért cserébe palacsintát vehettek át Szegné Julika néni és a konyhán dolgozók, valamint az önkormányzat  jóvoltából.

Apa és fia egymással játszott

10 órától a sportpályán a Kaskantyú FSETázlár SE csapata játszott bajnoki mérkőzést.

Az ebédlőben a terített asztalok már kora délelőttől csodás lila színben pompázva várták az érdeklődőket és a közönség szavazatait. Ugyanitt kerültek kiállításra az ínycsiklandó sós és édes sütemények, valamint torták, ezúttal gyermek és felnőtt kategóriákban, melyekre szintén szavazhatott a közönség is. Mindezt Kissné Aranka szervezte meg.

Az egyik tortacsoda gyermek kategóriában

Mivel idén a kiállítás és a rendezvény témáját a levendula és annak kellemes lila színe adta, így a kiállítás is a levendulás tárgyak, élelmiszerek, evőeszközök, csomagolóanyagok repertoárjából állt. A levendulákért köszönet Varga Zsoltinak és feleségének Rózsikának, valamint Harkai Antalné Franciskának. A fotóverseny idei témáját a település „látnivalói” adták, melyre egész szép számmal érkeztek pályamunkák a lakosok részéről. Az érdeklődők örömmel nézték végig a képeket és adták le szavazataikat az általuk legszebbnek vélt fotóra. Idősebb Paragi Sándorné jóvoltából, akik ellátogattak a levendula, illetve fotókiállításra egy-egy általuk választott könyvvel lehettek gazdagabbak.

Bárki kedvére választhatott a különböző szépirodalmi remekek közül

Mindeközben a borkuckóban finomabbnál finomabb borokkal, üdítőkkel szeretettel várták egy-egy koccintásra a falu apraját-nagyját. A rendezvény ideje alatt büfé is üzemelt, míg a Ba család különleges kézműves sörökkel, borokkal érkezett, akik termékei iránt inkább a délután, este folyamán nőtt meg az érdeklődés.

Újdonság volt az is, hogy minden kedves vendég színes ujjlenyomatával pingálhatott ki különböző szőlőfürtöket, vagy ecsetet ragadva tehette színesebbé a virágos képet, emléket állítva ezzel az eseménynek. Meglepően nagy érdeklődés övezte a gyermekeknek, felnőtteknek meghirdetett sodrófa-hajító versenyt. A nap folyamán lehetőség nyílt a Harmónia Integrált Szociális Otthon ellátottjainak munkájaiból, valamint a Sáfár Csaba által hozott dedikált könyvekből is vásárolni.

A motoros csapat

Sokak nagy örömére újra volt motoros felvonulás is, melyet Szőgyi Mihályné és Kolinger Vince szervezett meg, akiknek köszönhetően dübörgő lóerők és mosolygós „vad” motorosok tették színesebbé az idei falunapot.

Farkas Emese ötlete nyomán különleges élőszobor kiállítás megcsodálására is lehetősége nyílt az érdeklődőknek a délután folyamán. Mint minden művészetet, nemcsak a profik művelhetik, lelkes amatőrök, sokoldalú alkotók ugyanúgy felvehetik a versenyt! Ezt ők sikeresen be is bizonyították.  

Íme az élőszobrok

A Kiskőrösi Mentő Alapítvány közreműködésével és az Egészségfejlesztési Iroda támogatásával lehetőség nyílt arra is, hogy ott a helyszínen bárki kipróbálhassa azt, hogy milyen érzés valakit újraéleszteni, egy csonttörést rögzíteni, vagy bárki nyelőcsövéből egy idegen testet eltávolítani. Sok-sok gyermek kapott az alkalmon és vagy a sérült, vagy a segítő bőrébe bújt, de szerencsére a felnőttek között is akadt néhány bátor jelentkező, aki élt a lehetőséggel.

A gyerekek igazán jó mókának vélték

Mindeközben több csapat izzította a gázpalackokat, bográcsokat és fakanalakat, hogy hagyományos magyaros ételkülönlegességeikkel elkápráztathassák a zsűri tagjait.

Az iskolások műsora

A faluban már tradíció, hogy a kulturális programról a helyi gyermek- felnőtt- és nyugdíjas csoportok gondoskodnak. Ezúttal a Harmónia Integrált Szociális Intézmény ellátottjai, valamint a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes is színpadra lépett. Sokak nagy örömére a néptáncosok előadása után a közönségnek is lehetősége nyílt arra, hogy a színpad előtt nagy kört alkotva táncra perdülhessen.

A rögtönzött “táncház”

Ezúttal sem maradt el a porta – mustra sem, ahol a falu minden udvara versenybe szállt a legrendezettebb porta címért. A zsűri által legszebbnek választott telkek tulajdonosai emlékmakettet vehettek át Hermanné Németh Andreától, aki egyben a falunap háziasszonya is volt.

Az ünnepi műsor és az eredményhirdetések után a vacsora családias hangulatban telt. A zenét és az est főműsorát Kothencz Lajos és zenekara szolgáltatta.

A színpadon Kothencz Lajos és zenekara

Köszönet az önkormányzat, az óvoda, iskola, konyha dolgozóinak, és a segítőknek, valamint mindazoknak, akik felajánlásaikkal, terményeikkel, részvételükkel színesítették az idei ünnepet.

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (120 db kép)
MEGOSZTÁS