A mozgás öröm! Valaki sportol, mások odahaza tornáznak, és megint mások közösségben csinálnak valamit. Ez lehet (step) aerobik, kismama torna, de akár egy jó tánctanfolyam is. Időről időre megindulnak dolgok, melyek aztán vagy kiforrnak, vagy nem. A soltvadkerti általános iskola keretében működő művészeti képzésben szerepel a tánctanulás. Ennek mestere a kiskunhalasi Szőke Vivien.

-Hirdetés-

Több iskolai és falusi-városi rendezvényen láthattuk őt és „munkáját”: az iskola tanulói, felnőttek vidám tánckoreográfiákat adtak elő, melyben ő maga is fellépett. Jöttek kimondottan felnőtt mókák is: Szent Ivánkor a boszorkánytánc a bócsai Kozák-tónál, a Falunapon pedig a „tűzről pattant menyecskék”.

Együtt a gyerekekkel – a háttérből Rákóczi Feri figyel

Próba előtt beszélgetünk. Én Viviennel, ő pedig velem — és emellett mindenkivel, aki közben telefonon hívja. A legtöbb beszélgetést röviden elintézi, vagy visszahívást kér fél- majd negyedóra múlva…

Úgy tudom, fiatal korod ellenére elég jelentős szakmai múlttal rendelkezel…

Igen, a kiskunhalasi Studio 2000 TSE versenyzőjeként számos versenyen vettem részt 11 év alatt a versenytánc latin-amerikai és standard szakágában egyaránt. A legnagyobb sikerek között meg kell említeni az ifjúsági Kelet-Magyarország bajnoki címet, a Nyugat-Magyarország bajnoki címet, a Magyar Bajnoki ezüstérmet, illetve a felnőtt profi magyar bajnoki döntőt.

És hogyan tovább?

Jelenleg Kiskunhalason élek, de a munkám miatt sokat járok Bócsára, Akasztóra és Soltvadkertre. Az életem továbbra is a tánc marad! Jelenleg a Táncművészeti Egyetemre járok és nemsokára diplomás tánctanárként fogok dolgozni. Így aztán megtanítok mindenkit keringőzni, szambázni, de akár csárdásozni is — bár az errefelé jól megy.

A bócsai falunapra eljött veled kedves párod, Győrfi Dani. Ő ugyan nem profi táncos, de bevetted a Latin Show-ba!

Nem táncos, de tanítható… (harsány mosoly) A Falunap egy különleges esemény Bócsán és én különleges produkcióval jöttem ide. Egy kicsit cigányos, egy kicsit bohókás. Az ő dolga főleg az volt ebben a koreográfiában, hogy tartson meg. De jól csinálta: vissza is tapsoltak minket, ugye??

Tánc közben az arc is játszik

Naná! Pláne, hogy egyre több a tanítványod a közönség soraiban… Kivel nehezebb? A gyerekekkel, vagy a felnőttekkel?

Az a célom, hogy a tanítványok ne csupán betanulják, azaz másolják a lépéseket, hanem meg is értsék azt a mozgássort. Legyen egyéni gondolatuk és érezzék meg a ritmust! A tánc nemcsak mozgás, hanem egy csomó belső érték kifejezése. És hogy mi a különbség gyerekek és felnőttek között? A felnőttek hangosabbak a próbákon! De ők így engedik el magukat…

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS