Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 480 millió forint támogatást nyújtott a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma részére egy – az eredeti tervek szerint – 1287 m2 alapterületű tornacsarnok építése céljából.

-Hirdetés-

A beruházás a Wattay Szakgimnázium (Kiskőrös, Árpád u. 20.) területén kerül megvalósításra várhatóan 2021 tavaszáig. A beruházás járulékos költségeit (ami több tízmillió Ft) a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum biztosítja. A beruházás megvalósulását követően az épület a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum tulajdonába kerül, mely elsősorban a Wattay-s tanulók testnevelés óráinak, sportköreinek, tömegsport-rendezvényeinek és egyéb iskolai rendezvényeinek lebonyolítását segíti majd.

Az építkezés részleteiről Franczia László igazgató urat kérdeztem.

Franczia László, a Wattay Szakgimnázium igazgatója

A beruházás tervezése – a szokásos közbeszerzési eljárást követően – 2019 tavaszán kezdődött meg, azonban jelenleg újratervezés alatt áll. A közbeszerzési eljárás által a kiskunhalasi Babud és Társa építési irodát bízták meg a tervrajzok elkészítésével, akikkel közösen ötletelünk a terveken. Az eddigi 1287 m2-es tornacsarnokot ma már 1700 m2-en képzeljük el. Az építészek, köztük a városi főépítész is sokat segít nekünk abban, hogy minden tekintetben egy nagyszerű sportcsarnokot építtethessünk. Jelenlegi terveink szerint beépítésre kerül a teljes utcafront a Bajcsy utcától a Liget utca végéig. Azonban a tervezők szerint mindennek a megvalósításához közel 800 millió forintra lesz szükség. Ellenben az újratervezett sportcsarnok akkora területet foglal majd el, hogy nem férne el csupán a főépület mellett, ugyanezen a helyrajzi számon, ezért kezdeményeztem az önkormányzatnál, hogy az épület átnyúlhasson majd a kollégium udvarára is, hiszen azt is mi használjuk. Mindehhez a két telek egyesítésére van szükség, mely a Földhivatal jóváhagyására vár, azonban az ezzel járó ügyintézési határidő 30 napot is felölel, ezért várhatóan körülbelül két hónapot csúszunk a csarnok megépítésével. Közben folyik a tervezés. Most azon dolgunk, hogy az épületnek két bejárata, valamint egy vészkijárata is legyen. Lesz bejáró az Árpád utcáról is, de a széles közönség a Bajcsy utcai részről az udvaron keresztül közelíthetné meg az épületet a nagyobb közösségi események alkalmával. Arra, hogy az épületen két bejárat is legyen katasztrófavédelmi szempontból is szükség van, mindemellett pedig azt is szeretnénk, ha az épület nem csak tanulóink testnevelés óráinak, sportköreinek szolgálna helyszínéül, hanem megfelelő bérleti díj ellenében a városi sportegyesületek is használni tudnák majd.

Látványterv a sportcsarnokról

Pont ebből az okból kifolyólag az épületben két lépcsőház is lesz, melyek az emeletre vezetnek, ahol szintén lesznek öltözők, mellékhelységek és helyet kap a földszinti mellett egy emeleti lelátó is.

Látványterv a sportcsarnokról

Nyáron az udvarban lévő épületeinket (tantermek, raktárak, informatika tantermek, konditerem, öltözők, tornaterem) lebontottuk, mely elég nagy zajjal és porral járó tevékenység volt, viszont mindössze 4-5 napot vett igénybe a Csipi-Union Kft. precíz és gyors munkájának köszönhetően.

A Wattay Szakgimnázium udvara, a leendő sportcsarnok helyszíne

Mint említettem, most zajlik egy újabb közbeszerzési eljárás, valamint a közművek kiváltása, hiszen a tervezett épület helyén, számos közmű van, mint pl. elektromos földkábel, gázvezeték, vízvezeték, szennyvízvezeték és egy csapadékvíz elvezető csatorna is. Ezeket mindenképpen át kell helyezni, hogy ne akadályozzák a munkát a későbbiekben. Bízom benne, hogy amennyiben kiskőrösi vállalkozó nyeri meg a generál kivitelezést, a kiskőrösi laktanyában átmenetileg tárolt, elbontásból származó építési törmelékünk összedarált állapotban még visszakerülhet hozzánk, hogy leendő sportcsarnokunk alapjául szolgáljon a jövőben. Úgy gondoljuk, hogy 2020 tavaszán elkezdődhet már a kivitelezés is, amennyiben a generálkivitelező kiválasztására szolgáló közbeszerzési eljárást ügyvédeink gyorsan le tudják zongorázni. Mivel egy ekkora épület megépítéséhez az időjárási viszonyokat is belevéve előreláthatólag 10-12 hónapra van szükség, a sportcsarnok 2021 tavaszára, legkésőbb a 2020/2021-es tanév végére készülhet el. 

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS