Az elmúlt években napvilágot látott állatkínzások miatt vált szükségessé, hogy szigorítsák az állatvédelmi törvényt. A legszigorúbb esetekben is csak felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki a bíróságok.

A kialakult helyzet miatt volt a hétvégén, Kiskőrösön két csendes tüntetés is.

-Hirdetés-

Az országos demonstrációhoz kapcsolódva, a “Megóvlak” Állatbarát Alapítvány szervezésében csendes szimpátia tüntetést tartottak szeptember 7-én a gimnázium épülete előtti “Állatokért” emlékkőnél. Az alapítvány elnöke Gubik Ibolya elmondta, hogy természetesen kék szalaggal is készültek. Aki szívügyének érzi, hogy végre letöltendő börtönt kapjanak az állatkínzók – és megtisztelte jelenlétével a rendezvényt – kitűzte a kék szalagot a kutyusoknak is. Reményét fejezte ki, hogy mind több kék szalaggal találkozunk majd a városban és szerte az országban. A rendezvény családias hangulatú volt – a már jól ismert kedves arcokkal -, amiért a megjelenteknek köszönetét fejezte ki.

Be kell ismerni, hogy kevesen voltunk. Remélni merem ennek az a legfőbb oka, hogy sokan utaztak a fővárosba tüntetni és nem az érdektelenség miatt volt. Köszönöm dr. Dévényi Erzsébetnek és Kósa Gyulának, hogy Ők is megosztották velünk gondolataikat, kiegészítve az általam elmondottakat.
A program felvonulással zárult az Árpád u. – Bajcsy-Zsilinszky u. – Petőfi S. útvonalon és a Petőfi téren a Kiskőrösi Járásbíróság épülete előtt fejeződött be. Köszönöm a Kiskőrösi Rendőrkapitányságnak az együttműködést” – mondta Gubik Ibolya.

Hasonló csendes tüntetésre várta az állatbarátokat szeptember 8-án 10 órára a Városi Bíróság épülete elé Kósa Gyula. Sajnos szinte teljes érdektelenségbe fulladt a megmozdulás és néhány érdeklődőtől eltekintve nem voltak aktívak az állatbarátok.

„A csendes tüntetést, mint állatbarát, természetvédő szerveztem magánszemélyként. A kékszalag mozgalomhoz csatlakozva vártam ide az állatbarátokat, melynek az a célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a brutális állatkínzásokra. Az elkövető személyekkel a bíróságok nem alkalmaznak megfelelő szankciókat. A törvény lehetővé tenné a börtönbüntetés kiszabását, de a jogalkalmazók ezzel a lehetőséggel a gyakorlatban nem élnek. Az ilyen embereket – habár embereknek nem is nevezném -, akik állatkínzásra vetemednek ténylegesen letöltendő börtönbüntetésre kellene ítélni. Arra gondoltam, hogy ezzel a programmal Kiskőrös megmutathatja igazi arcát, de sajnos úgy tűnik, hogy városunk is az országos tendenciának a tükörképe. Az emberek otthon lájkolgatnak a közösségi oldalakon, hatalmas állatvédők, környezetvédők és szájmagyarok, de amikor oda kellene állni és elmenni, tenni a közös ügy érdekébe valamit, akkor távolmaradnak” – értékelte a tüntetést Kósa Gyula.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS