A tél beköszönte előtt tökéletes lehetőség, hogy egy kis színt csempésszünk a kertbe. Egy szakértőt kérdeztünk arról, hogyan lehet szép kertünk a hideg idő beálltával. Kérdéseinkre Ba Irén, a Park és Kert Kft. ügyvezetője válaszolt.

Sok helyen az otthonunkat és a kertet egy terasz választja el egymástól, ez kiváló teret ad a dekorációnak. A tök elterjedt dekorációs eszköz, mivel díszíthetjük még teraszunkat?

Nemcsak a teraszunkon, de bárhol a kertünkben elhelyezhetünk ilyen hangulati elemeket. Igen, a tök adja magát és egyre többen díszítik otthonukat ezzel az egyszerű, mégis látványos növénnyel. A termények közül még a kukoricát emelném ki, de aki nem ellenzi a mű növényeket, ma már nagyon élethű szőlő másolatokat lehet beszerezni. A díszpaprika féléket fogyasztani is lehet, ez cserepesen jól mutat. A bogyós növények is látványosak, majd jönnek a kifejezett őszi dekoros növények: a krizantémok, az erikák, a csarabok, mini örökzöldek. Ezek télállóak, így kint maradhatnak télen is.

-Hirdetés-

Tárgyi kiegészítőkkel feldobhatjuk ezen növényeinket. Nagyon szeretem a különböző nagyságú kosarakat és faládákat. A régi használati eszközöket is nyugodtan szedjük le a padlásról, poroljuk le és engedjük el fantáziánkat, bátran újítsunk, fessünk. Az idén elég nagy teret kap a különböző méretű petróleumlámpás. Ne felejtsük el a mécses házakat, vagy magas kaspókat, cserépedényeket sem. Mi is árulunk ilyen fagyálló kerámiákat natúron, pont azért, hogy mindenki stílusának, ízlésének megfelelően le tudja festeni.

A faládákat hogyan készítsük elő?

Mindenképpen két soron béleljük ki nejlonnal, a kisebb tárolóknál a nejlon alját szúrjuk ki több helyen és rakjunk alá egy alátétet, amit dekorációval (pl. kukoricacsuhé) el tudunk tüntetni. A magasabb falú ládáknál, kosaraknál a pangó víz elvezetésére van lehetőségünk kavicsréteg elhelyezésére. Itt arra ügyeljünk, hogy a kavics és a föld közé is helyezzünk kilyukasztott fóliát, viszont ilyenkor a kavics alatti fóliát már ne lyukasszuk ki.

Igazából most kezd el őszi színekben pompázni kertünk, de mivel érhetjük el, hogy a lombjukat elvesztett növényeink mellett is szép legyen udvarunk?

A kert megtervezésének egyik alapja, hogy jól átgondolva kell összeválogatni a növényeket, ha az ember hagy helyet egy folyamatosan változó, csak bizonyos időszakban virágzó növényeknek, amit ki-be ültet, az is szép lehet. Nem árt kérni tanácsot szakembertől. Személy szerint nagyon szeretem a hosszú virágzású, és az őszi virágzási idejű cserjéket. Kiemelném a kínai selyem mirtuszt, ami több színben elérhető, csokoládé és zöld színű lombbal. Késő őszig virágoznak a bugás hortenziák is, vagy a kékszakáll, ami augusztus végétől egészen október közepéig virágzik. A talajtakaró rózsák is mutatósak.

Kínai selyem mirtusz

Szépítünk, de ne feledkezzünk el a munkálatokról sem. Kezdeném azzal, hogy én például sosem tudom megjegyezni a hagymás, rizómás, gumós növényeinket, mikor is szedjem fel, vagy épp rakjam le a földbe.


Nem a díszkert része, de én mégis egy közkedvelt gyümölccsel kezdeném, hiszen minden kiskertben helyet kaphatna az eper. Sokan nem tudják, hogy az epernek jót tesz, ha a tövek meg vannak ritkítva. Az eper két évig terem jól, ha ugyanazon a helyen marad. Utána fel kell szedni, szét kell a töveket osztani, az indákat is le lehet ültetni. Ennek az ültetési ideje augusztus vége szeptember eleje, persze vannak olyan fajták, amit ráérünk tavasszal ültetni.

A hagymás növényeket, amik a kertünk díszítik, azokat szeptember hónapban le kell tenni a földbe és elvirágzás után kis idővel fel is kell szedni. A zöld levélből szívja fel a tápanyagot, ezért jó, ha a hagymán szárad el. Megszokott gyakorlat, hogy a hagymákat mielőtt a talajba letennénk, ültető kosárba tesszük, ezáltal sokkal könnyebb őket kezelni. A gumós növények fagyérzékenyek, begónia, dália, kála, ezeket a fagyok előtt felszedjük. Szellős, száraz, sötét helyen teleltetjük őket. Rizómás növény vásárlásakor nézzük meg a leírást, mert ültetési mélységtől függ, hogy fel kell-e szedni vagy áttelel.

Ba Irén

Milyen munkálatokkal készíthetjük fel kertünket a télre illetve, mi az, amit megtehetünk most, hogy tavasszal szebb kertben gyönyörködhessünk?

Hol is kezdjem…munka mindig akad. Ilyenkor metsszük a leandereket. Novemberben koronaalakító metszéseket végzünk. A rózsát előmetszhetjük. A lombot szárazon felhasználhatjuk, a fagyérzékeny növények tövét takarjuk be vele. Tisztába kell lenni, hogy melyek a fagyérzékeny növényeink és nagyon fontos, hogy ami nem fagyérzékeny azt ne csomagoljuk be!
Fontos a takarásuk a törzses rózsáknak, banánfák és pálmaféléknek, viszont nem mindegy hogyan tesszük – ha vannak ilyen növényeink, kérdezzünk meg a szakembert, hogyan  csináljuk. A fűnek jót tesz ilyenkor a gyeplazítás és a tápanyagozás, de csak akkor, ha nyáron nem kapott. Kerüljük a nitriteket tartalmazó műtrágyákat. A legjobb lenne visszatérni a szerves trágyákhoz. A késő őszi, inkább téli munkálatokhoz tartozik a növények lemosó permetezése is.

Köszönjük Irénkének a sok, hasznos információt!

B.M

MEGOSZTÁS