Zavartalan, gyönyörű szép napsütéses időjárásban volt részük azoknak, akik részt vettek az elmúlt hétvégén, Soltvadkerten megrendezett 22. Szüreti Fesztiválon.

Soltvadkert Város Önkormányzata szervezésében szeptember 13-án, pénteken este 18 órakor ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a szőlő, a bor és a szüret ünnepe.
A Gyöngyház Kulturális Központ mozitermében felszólalt Temerini Ferenc alpolgármester, aki beszédében köszöntötte a testvérvárosok küldöttségeit, a környező településekről érkező vendégeket és Soltvadkert polgárait, a képviselőket és polgármestereket.

-Hirdetés-

Említést tett a régmúltról, amikor őseink szüreti bállal, felvonulással búcsúztatták a nyarat és vele az egész éves munkát, valamint annak fáradalmait és aggodalmait. Az idei évben ezt az aggodalmat tetézi a szőlőfelvásárlás körüli bizonytalanság és a rendkívül alacsony felvásárlási árak. A világ változik körülöttünk és alkalmazkodni kell, a változásokhoz a fiatalokban van a remény.

A folytatásban a fesztivált dr. Kerényi János nyitotta meg, aki beszélt a térség mezőgazdasági és borászati támogatásáról, valamint hogy a piaci folyamatokba a kormánynak csak korlátozott eszközei vannak beleavatkozni, ilyen volt a sokak által bírált zöldszüret.

dr. Kerényi János országgyűlési képviselő

Méltatta Lehoczki Ferenc polgármestert, aki 29 éven keresztül szolgálta a várost képviselőként, alpolgármesterként és polgármesterként.
A megnyitón közreműködtek a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI művészeti csoportjai: a Cantare Gyermekkar és az Orff zenekar.

A folyosógalérián kiállítás nyílt Kévés Andor fotográfus, a világ különleges tájain készült divatfotóiból, valamint a díszteremben soltvadkerti alkotók műveit lehetett megtekinteni.

Horváth Tamás és zenekara kezdte óriási sikerrel a zenei sorozatot, majd hajnalig néptánc gála vette kezdetét.

Szombaton délelőtt több helyszínen is zajlottak az események. A Soltvadkerti Lovas Klub szántó és csettegő bemutatót tartott Vadász Béla birtokán. A Repülősport Egyesület jóvoltából a tázlári út melletti repülőtéren lehetett kipróbálni a sárkányrepülőzést. A szabadtéri színpadon, a Hősök terén és a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény udvarán gyermekműsorok és játékos vetélkedők vették kezdetét.

Az Orczy utca végén kezdetét vette a bográcsos ételek főzőversenye. Az Egyesített Szociális Intézményben délután több kiállítás is nyílt, míg udvara Mosolyudvarrá változott, ahol ügyességi játékok és labirintus várta az érdeklődőket.

A szántó és csettegő bemutatón hagyományőrző jelleggel 4 lovas fogat valamint 6 traktor szántott. A vendégek is kipróbálhatták a szántást, vagy aki akart az felülhetett a számtalan csettegő valamelyikére.

A szabadtéri színpad különböző táncos és énekes programjaira az esti Bagossy Brothers Company koncertje tette fel a koronát, amit a tűzijáték és a Pesty Party Showband közreműködésével utcabál követett.

Vasárnap reggel zenés ébresztővel indult a nap. A szabadtéri színpadon városi istentisztelet vette kezdetét délelőtt 10 órakor, majd Székelykapu avatás következett Szervánszky József László mestercukrász emlékére a Szent Korona Cukrászdánál.

A délután folyamán a népdalköröké volt a színpad, köztük a borlovag avatás és a kihagyhatatlan szüreti felvonulás és kavalkád, valamint a hétvége zárásaként a Soulwave koncert.

A Krämer Fülöp Borlovagrend két taggal bővült Molnár Elvira és Lehoczky András személyében

„A szőlőtermelés és a sajtolás művészete emelte ki az emberiséget a durvaság állapotából, s vezette a civilizációhoz, és még ma is civilizáltabbaknak számítanak, vagy legalábbis számítják magukat a szőlőtermelő népek, mint a bortalanok…” – Thomas Mann

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (144 db kép)
MEGOSZTÁS