Egyházak közösségi terének bővítésére nyert pályázatot a soltvadkerti református gyülekezet. Igaz, nem teljes a finanszírozás: a költségvetésben megállapított 130 millió forint helyett csupán 55 millió Ft állami támogatás érkezett, de ebből már el lehetett kezdeni. Állnak a falak és ősszel felkerül a tető is az épületre.

Az ötlet nem újkeletű: már az 1930-as években szeretett volna a református ifjúság egy saját közösségi házat építeni Soltvadkerten. Ez egybecsengett a protestáns egyházban erőre kapó ébredési mozgalommal, melynek jegyében a II. világháború után különösen megnőtt a gyülekezetek aktivitása. Sajnálatos, hogy annak idején éppen a soltvadkerti református presbitérium húzta keresztbe a fiatalok terveit. Már a vályogtégla is ki volt verve, mégsem kezdhették meg az építkezést a templom melletti telken. Aztán jött a kommunizmus és elmúltak a lehetőségek.
Az utcáról is jól látszik a templom mögött zajló építkezés
-Hirdetés-

Szóval most újraálmodhatóvá vált a közösségi ház. Megtörtént az alapozás, állnak a falak, a födém beöntve és mindjárt kész a tető is. A műszaki átadás tehát hamarosan megtörténhet, de a munkálatok befejezése még évekig eltarthat. A gyülekezet gyűjti az önerőt és ezzel együtt az ötleteket.

Mi lesz pontosan az épületben? – erről kérdeztük Sipos Ajtony Levente lelkészt

A földszinten egy 150 m2-es közösségi tér lesz, mely kettéosztható. Ez használható lesz étkezésre, istentiszteleti és más ünnepi alkalmakra, kiállításra. Ide kerül a lelkészi hivatal is egy irodával, irattárral és vizesblokkal. A vasárnapi istentisztelet alatt a kicsiknek gyerekmegőrző-foglalkoztatót tervezünk, emellett adott szabadtéri eseményekkor ezek kiegészítő, belső eseményei ide kerülhetnek be.

A lelkész azt is hangsúlyozta, hogy amelyik cég, vállalat egyháznak ad támogatást, az az összeg csökkenti a társasági adót.

A református gyülekezet így olyan udvart nyer, melyet ügyesen kialakítva a legjobb soltvadkerti egyházi központtá tehet. Két év múlva, a következő szüreti fesztiválon akár itt tarthatják meg a német-magyar istentiszteletet is. Az énekszövegek, valamint a tolmácsberendezés megfelelő kiosztásával, illetve a mikrofonok hatékony használatával vonzó és attraktív események zajlanak majd itt.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS