Valamikor az ízletes halászlé kedvéért jártak ide a környékbeliek, álltak meg az átutazók. Aztán jó ideig csend volt a Bárka Csárdában. Most újra élettel telik meg a Kalocsa felé vezető út mentén a Duna-völgyi-főcsatorna hídja melletti tanya és környéke, csak most Híd Birtok a neve.

Kalocsa felé ősidők óta ez volt a legjártabb átkelőhely, most is jelentős forgalom zajlik az úton. A birtok új tulajdonosait, Orosházi Ferencet és feleségét kérdezem.

Újra vendéglátóhely lesz az épületben vagy más céllal választották ezt a lakóhelyet?

-Hirdetés-

Eredeti formában, mint halászcsárda már nem fog üzemelni. Jelenleg kecskéket tartunk, és a tejet feldolgozzuk sajtnak, joghurtnak, krémsajtnak, de adunk el tejet is. Jelenleg piacokon illetve a tanyán is értékesítjük a termékeinket.

Honnan jött az elhatározás, hogy egy nagyobb települést elhagyjanak a tanyasi életért?

Mindig is vágytam a tanyasi életre, ahol kedvem szerint tarthatok állatokat. Szeretjük a szabad levegőt, a tágas tereket. Szeretjük ezt a lelassult életvitelt, amit a vidék nyújt. A városi élet nem nekem való, bár Budapest egy nagy felvevőpiac lehetne, szeretnénk inkább itt helyben érvényesülni.

Melyek az elképzeléseik, mit szeretnének megvalósítani a területen? Máris sok háziállat él a tanyán. Az önellátást szolgálják, esetleg valamilyen látogatóközpontot, állatsimogatót terveznek?

Távlati terveinkben szerepel egy fröccsterasz illetve falusi vendégasztal formájában napi egytálételek, de persze továbbra is szeretnénk finom sajtokat is készíteni. Valamint egy rendezvénycsűrt, ahol esküvőket, baráti, családi rendezvényeket lehet tartani. A rendezvénypajta egy hagyományos, a régi időkre emlékeztető külső megjelenésű, de belül a XXI. századi kényelem és technika jelenne meg benne. Esküvőkre, csapatépítésre, baráti- családi összejövetelekre lehetne használni. Szeretnénk néhány vendégházat is, ahol szállást is tudnánk adni az idelátogatóknak.

Van a tavunkon egy kis sziget, amin az esketéseket el lehet majd végezni, és amit a násznép körül tud állni, ülni. A közeli jövőben szeretnénk a lovak bértartását elindítani. Valamint lovasoktatóként itt is szeretnék kialakítani egy hasonló lovasklubot, mint Kiskunlacházán, ahol a lószerető embereknek, lovasoknak helyet tudunk teremteni a közös lovaglásra, kikapcsolódásra, eszmecserére vagy csak nézelődésre. Szeretnénk itt is lovastábort szervezni gyerekeknek, felnőtteknek.

Előző lakhelyükön is voltak állataik? A földdel, az állatokkal kapcsolatban eddig milyen ismereteik, tapasztalataik voltak?

Kiskunlacházán a Duna-parton éltünk, így csak limitált számú és fajtájú állatot tarthattunk. Illetve a lovainkat bértartásban kellett tartani – mivel ott megtapasztaltunk jót, rosszat – van elképzelésem arról, hogy mi a jó lótartás, mik az igények.

Melyek lehetnek a kedvező feltételek céljaik megvalósításához?

A tanya illetve a hozzátartozó földek, a tó, a Duna-völgyi-főcsatorna ideális hely az állatok, emberek számára. Könnyen megközelíthetők vagyunk, hisz közvetlen a Kalocsát Kiskőrössel összekötő fő út mellet vagyunk, tehát aszfaltos úton lehet megközelíteni minket.

Mik lehetnek a hátráltató tényezők?

A hátráltató körülmények: az internet hiánya, a rengeteg engedély begyűjtése, valamint még kevés embert ismerünk és még a környezetünk is felfedezésre vár. Valamint azoknak az embereknek a hiánya, akiket fel lehetne venni, hogy segítségünkre legyenek a tanya működtetésében.

Jut idejük a pihenésre, feltöltődésre ennyi munka mellett?

Pihenésre az idő a legkevesebb, mivel a saját magunk főnökei vagyunk, így nagyon szigorúan bánunk az idővel. Valamint behatárol minket az is, hogy állatokat tartunk, tejjel dolgozunk. Őket nem érdekli a hétvége, az ünnepnap csak az, hogy rendesen el legyenek látva.

Azt kívánjuk, hogy sikerüljön álmaikat megvalósítani, és otthonra leljenek ezen a helyen!

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS