Mi rotyog a bográcsban?

ez volt a nagy kérdés a bócsai parkerdőben a hétvégén. A Dudás Lajos emlékére rendezett főzőversenyre idén is sokan jelentkeztek: 25 versenyző csapat és számos „csak úgy magunknak főzünk egyet” társaság jött ki ezen szép napon az erdőbe.

-Hirdetés-

Borbényi Hilda és Tóthné Szakolczai Tünde komoly rendet tartott a versenyen. Minden főző kötényt kapott a nyakába, és letették a kóstolós tányért. Ebben kellett beadni az ételt a nádtető alá, ahol a csapatnév sorszámmá változott és a bírálók nem tudhatták, ki állt a bográcsnál. A jeles vendéglátósokból és „főző emberekből” álló zsűri ugyancsak nagy feladat előtt állt.

Hogy miért?

Itt bizony nem csupán a falusi főzőversenyeken megszokott birka-marha-sertés-kakas konstelláció állott fenn. A helyzet az elmúlt évek során jelentősen bonyolódott. Ugyanis a főzésben jeleskedő fiúk-lányok illetve papák-mamák sok esetben komolyan vették a szakmai figyelmeztetést: fűszerezzünk okosabban, merjük használni a különleges növényeket és ízeket, no meg hát jó ételt csak jó alapanyagból…

A bogrács mellett nagy történetek cserélnek gazdát

A bolondítás művészei

Kimondva-kimondatlanul: az illat miatt már őrjítő a nyári töltött káposzta, és aki nem szereti a sertéspörköltet, gombával és tejszínnel bizony megkóstolja! Aztán — körbejárva a versenyzőket — következett a baromfi költemények sora (ha már ebből errefelé minden tanyán több száz, illetve ezer terem)… Mert az már tényleg szakértelem, hogy mennyi lábhoz mennyi nyak és zúza kell. A dámszarvas pedig erdei gombával a legjobb: vargánya és csiperke társult a vadhúshoz.

Halászlét ugyebár mindenki tud, de ha valaki dávodi gyerek, az igazi bajai ízeket varázsol Bócsára. Aki pedig itt élő tanyasi svájci, az süt hozzá sonkás svájci alpesi kenyeret (a bócsai kemencéjében). Az igazi pincepörköltbe a szarvasmarha, a sertéscsülök, köröm, sonka és szalonna mellé vörösbort, 3 evőkanál szilvalekvárt tesz a jó pincemester. És vajon ki mer paprikás krumplival nevezni főzőversenyre? Mint elhangzott: akit a barátai rávesznek. És bizony megállt benne a kanál, amikor elkészült!

Persze hogy ezek “csak” virtusok és nagy dumák! De akik odatették magukat ezen a napon, ők komolyan gondolták és meghívták barátaikat egy kis lakomára. Így volt teljes az ünnep.

Na, legyen ennyi elég az izgatásból! Következzenek a helyezések:

  1. Ország Gergő (16 éves): baromfipörkölt
  2. Hazai Dániel: zúzapörkölt
  3. Csernák László: birkapörkölt

Különdíj: Benkóczki Pál, birkapörkölt

írta: Káposzta Lajos, aki sok mindent kóstolt, de a halászlénél kötött ki.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS