A szőlőbe ugyan nem jutottak ki a Thököly Utcai Tagóvodások, viszont az óvodapedagógusok leleményességének köszönhetően az udvaron szeptember 23-án igazi szüreti környezetet és hangulatot varázsoltak. A Tudás szüret projektnap igazán sikeresen zajlott.

-Hirdetés-

A régi, hagyományos szüretelést mutatták be, a szőlő szedésétől egészen a must keletkezéséig. Fiatalok! A következő sorok nektek szólnak, hiszen ti már a gépek világát élitek. Lássuk, hogyan is zajlott a szüret nem is olyan régen.

Az egyetlen kis puttonyos

A munkát a lányok, asszonyok kezdték, ők voltak a szedők és különböző gyűjtőedénybe- vödör, kosár, sajtár- szedték szőlőmetsző késsel (kacorral) a szőlőt. Majd kiabáltak a puttonyos legényeknek, akik gyűjtötték a szőlőt és borították egy nagyobb szüretelőkádba. A böngét (elmaradt szőlőfürtök) a puttonyos figyelte és puszit kérhetett érte.

Mi nem kérünk a pusziból…

A szemeket préselés előtt összezúzták, ez is jó mulatság volt, hiszen általában gumicsizmával taposták. Következett a préselés, ezután a kinyert mustból kezdődhetett a borkészítés. Természetes volt, hogy a munka alatt vidám énekszó volt hallható. Habár manapság is családok, rokonok, ismerősök közös programja a szüret, a régi időkben sokkal szélesebb körben, és nagyobb összejövetelként ünnepelték meg a betakarításnak ezt az időszakát.

A végeredmény. Egészségükre!

Óvodásaink kíváncsian követték végig a fent felsoroltakat és lelkesen vettek részt egy-egy munkafolyamatban. A technika fejlődése a hagyományőrző szüretelés szokásait és eszközeit egyre jobban háttérbe szorítja. De azért valljuk be, hogy a közös munka és együttlét közösségformáló erejét nem kérdőjelezheti meg senki.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS