Ismét a piacon jártam, az emberek szeretnek beszélgetni, ám ez sokszor felszínes. Amikor egy kicsit több időt szánunk a másikra, mélyebben belemegyünk egy-egy témában, akkor tudjuk meg igazán mi is van a felszín alatt. Sokan mégis sekélyesen élnek, vagy szoktuk is mondani, csak „kifelé” mutatják tökéletesnek tűnő világukat. Meggyőződésem, hogy az ilyen emberek egy idő után el is hiszik ezt a saját maguk számára teremtett művilágot. Mégis, nekem nem feladatom eldönteni ki nyilatkozik őszintén és ki hamisan, ezt döntsék el Önök, kedves Olvasók!

Mai körutamat a csarnokban kezdtem, ahol tejtermékeket és füstölt árukat értékesítenek. Az első hölgy, akivel szerettem volna beszélgetni rögtön nemet mondott, és átirányított Szabó Csabához, aki Szakmárról hozza át kecske és tehéntejből készült termékeit.

Miért pont állattenyésztés?

-Hirdetés-

Szeretem az állatokat, 1986 óta foglalkozom kecsketenyésztéssel, beleszülettem ebbe a szakmába, mert szüleink is juhászok voltak. Az elmúlt húsz évben nem változtak a tejfelvásárlási árak, tehát más utakat is ki kellett járnom. Ekkor jött, hogy feleségem segítségével elkezdtünk sajtot készíteni. Szlovákiában jártunk képzésre, azóta is folyamatosan tanulunk.

Látom, itt mások is árulnak sajtokat, ez konkurenciát jelent neked?

Két éve járok ide Kiskőrösre, nehéz volt bejönni a piacra, nővérem itt él a városban és mondta is, hogy nagyon bizalmatlanok az emberek, de mára már a jó áruval elfogadtak és megszerettek, több helyre is járok de elmondhatom, hogy ez a piac a legerősebb.

A rendszer a te életedben nagyon fontos, hiszen az állatok mindennapos gondozást igényelnek. Milyen plusz munkával jár, hogy sajtot is készítetek?

Pontosan és precízen, ezt el is várják tőlünk. Mindent vezetni kell, hogy mennyi tejet fejek, mit készítek belőle, és sajtnaplót is kell vezetni. Mit viszek a piacra, és mi a visszáru. Az állatok kezeléséről is naplót kell vezetni. Havonta tejmintát küldeni. Szerintem ezek indokoltak is, mindenben kontroll alatt vagyunk. A hatósági kezelő állatorvos rendszeres vendég nálunk. Számomra a legfontosabb a higiénia, ezért nem is járok fesztiválokra árulni.

Herczeg Benedek és felesége

Új színt vitt a piac életében, hogy a sokak által ismert Hercegi kürtöskalács kivonult a piacra. Igaz nem kürtöskaláccsal, de mindenféle finomság kapható náluk.

Lángos, hot-dog, hamburger és vaslapon sült lepény, ezeket a fesztiválokon, rendezvényeken megszerették vevőink és igaziból közkívánatra települtünk ki, a vevőkörünk jön utánunk. Először a négy gyerek mellett szükségünk volt jövedelem kiegészítésre, és elkezdtünk kürtöskalácsot árulni, majd egyre bővült kínálatunk. Folyamatosan járunk vásárokra, piacokra, de nyáron, a strandon is kint vagyunk. Majd életforma lett és szeretnénk, ha kiváltaná a munkahelyet. Gyermekeink ezzel együtt nőnek fel és látják benne a fantáziát, Dominik 18 éves már önállóan dolgozik, amit megkeres, az az övé – meséli büszkén Benedek és felesége.

Miközben elköszöntem, szemem sarka már a Szalka és Fiai Kft. halas kocsiját figyelte. Épp nincsenek sokan és kivételesen most nem, mint vásárló álltam sorba. Hamarosan sor került a bemutatkozásra, Kozma Sándor, mint kiderült csak alkalmazásban van. Csak…. ezen elgondolkoztam egy kicsit, mert ha valaki szívét lelkét beleteszi az értékesítésbe, na az ő!

Kozma Sándor

Apajpusztai szikes tavakban nevelik azokat a halakat, amiket konyhakészen hozunk ki a piacra, persze kapható élő hal is, ha valaki azt szeretne. Nyolc éve minden piacon itt vagyunk, mindig ugyanazzal a minőséggel találkozhatnak vevőink. Az országban nem tudom, de hogy Kiskőrösön nőtt a halfogyasztás az biztos. Ponty, busa, afrikai harcsa, szürke harcsa, kárász, pisztráng rendszeresen kapható, megrendelésre viszont bármit hozunk. Az embereket rászoktattam arra, hogy nem csak a halászlé és a rántott hal létezik, hozzám bárki fordulhat receptért.

– varázsszóra érkezett is egy idős úr, aki a kárász sütéséről érdeklődött.

A megváltozott kiskereskedelmi környezet miatt a piacok működtetésének eddigi stratégiái már nem garantálják azok sikeres fennmaradását, ezért az üzemeltetés innovatív módszereinek alkalmazása szükséges a már meglévő, valamint az újonnan létesítendő piacok tervezéséhez is. Városunkban is kíváncsian várjuk az új piaccsarnok létesítését.

B.M

MEGOSZTÁS