A szüreti felvonulás hagyományát elevenítették fel Fülöpszálláson 2019. szeptember 21-én. Hatvan táncos, 31 fogaton, 17 lovas kíséretében járta végig a falu utcáit, meg-megállva hívta táncba a környéken élőket…

-Hirdetés-

A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. A fülöpszállásiak, vagy – ahogy errefelé mondják -, a fülöpkeiek számára a szüreti felvonulás nemcsak a szórakozásról, hanem a hagyományok fenntartásáról, illetve továbbadásáról, valamint a falubeli generációk összetartásáról is szól ez a nap. A napi program kézműves kiállítással és vásárral kezdődött. Délben minden résztvevőt és vendéget marhapörkölt, sütemény és bor ebéddel láttak vendégül. A szüreti felvonulást az esti szüreti bál követte.

“Fülöpszálláson régebben nagy hagyomány volt a szüreti felvonulás” – mondta Gubacsi Gyula polgármester.
“Bár sokáig nem került rá sor, de három évvel ezelőtt, a helyi lovasok kezdeményezésére, újra megrendeztük. Az önkormányzat, sikeres pályázati támogatás felhasználásával támogatja a civil kezdeményezést. Így a mostani alkalommal mindenkit ebéddel és vacsorával tudunk vendégül látni.”Az újraindult szüreti felvonulás kezdeményezője és szervezője a Fülöpszállás környékén élő lovasok közössége. Fő szervezőként és aktív résztvevőként Kozári István, (aki korábban Biczón a puszta nyolcast hajtotta) a lovasok, míg Lehotai Zsuzsa, a táncosok részvételét és az ellátást gardírozta. A környékről, de a távolabbról ideérkezett lovasok jó ismerői egymásnak, hiszen rendszeresen hívják meg egymást a saját szüreti felvonulásukra. A helyi és a más településekről jött népviseletbe öltözött táncosok és a zenészek vidám hangulata minden résztvevőt jobb kedvre derített.

A szervezők a felvonulás végén a csikósoknak és a fogatosoknak, egy – erre az alkalomra címkézett – üveg borral és emléklappal köszönték meg a részvételt. Az esti szüreti bálon, a felvonulás zenei kíséretét is ellátó Kerekegyházi Retro Bend húzta a talpalávalót.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS