„Akit megérint a Szeretet, az változni kezd. Bűnbánatot tart és még nagyobb szeretettel válaszol a szeretetre!” – olvashattuk „Laci atya” napi üzenetét a Facebook-on, 2019. szeptember 23-án.

Kecelre látogatott a sokak által Laci atyaként tisztelt Varga László kaposvári megyéspüspök, aki a közösségi médián keresztül is megszólítja a híveket. Igyekszik kapcsolatot teremteni és tartani főként a fiatalokkal.

-Hirdetés-

A keceli Szentháromság templomban – a keceli KÉSZ szervezésében – Varga László kaposvári megyéspüspök mindannyiunk számára igen értékes előadást tartott. Sokan jöttek el meghallgatni őt Kecelről és még a környező településekről is 2019 szeptember 24-én.

Az előadás címe: Az elveszített „jobbik rész” volt.

Burányi Roland keceli plébános köszöntötte a püspök urat és a megjelenteket.

A püspök úr mesélt arról, hogy 1982-ben szentelték pappá. A kaposvári Szent Imre Plébánia plébánosa volt. Két évvel ezelőtt nevezték ki püspökké. A püspöki kar tagja lett. Továbbra is megmaradt derűs, nyitott, közvetlen, jó humorú embernek. „Jézus Krisztus ugyanaz püspökként is, a hivatásom nem változott!” – jegyezte meg. 

Felidézte pappá válásának nehézségeit, saját vívódásait, az akkori hátráltató társadalmi körülményeket.

Franciaországi utazása alkalmával látott példákat arra, mit jelent a csendes jelenlét, hogy mekkora ereje van az elcsendesedésnek és csak Istenre figyelésnek. Ez a titka az életünknek.  A „semmittevés” az Úr előtt, ami azt jelenti, hogy akkor hallhatjuk meg Jézust, ha megtanuljuk elcsendesíteni, nem csak a hangunkat, belső hangunkat, hanem a szívünket és az elménket is, hogy hallhatóvá váljon a szeretet. Mert ha mi beszélünk és imádkozunk, az csak a mi hangunk Isten felé. El kell csendesednünk, adnunk kell Neki időt, hogy megszólíthasson minket. Főként a mai világban nem könnyű, sőt nagyon nehéz megtanulni elhallgatni, meghallgatni, a belső zakatolást elcsendesíteni. Az embereknek is néha nem válaszokra van szükségük, hanem csak arra, hogy valóban meghallgassák őket. Erre ő nagyon ügyel, hogy figyelemmel végighallgassa azokat, akik hozzá fordulnak. Nehéz a jelenlétvesztést kiküszöbölni. Ez azt jeleni, hogy van, amikor hiába hallgatunk valakit, valami máson gondolkodunk közben. Szükség van időre a szeretethez. Minőségi együtt töltött időre az embertársakkal és a Jóistennel is. A valódi kölcsönös odafigyelés és találkozás változást idéz elő bennünk. Félünk a változástól, ezért nem akarunk minőségi időt adni Isten és embertársaink részére. Arra bíztat, hogy ne féljünk ettől a változástól, mert ez gyógyít és ez az igazi út. Saját életének példáján keresztül mutatta be hogy, ha vágyaink vezetnek minket, és ha ezek igazi vágyak, akkor semmi sem akadályoz meg minket abban, hogy megvalósítsuk azokat.Tehát ha igazán vágyunk a Krisztussal való találkozásra, akkor semmi sem akadályozhat meg bennünket. A legfontosabb a csendes jelenlét, az idő, a csend és a vágy. Bele kell simulnunk a mennyei Atya szeretetébe és hagyni, hogy vezessen minket.

Laci atya szavai után Burányi Roland plébános megköszönte az előadást. Végezetül kérdéseket lehetett feltenni a kötetlen beszélgetés alkalmával.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS