De csak félig! A belső felújítás közepén jár az egyházközség. Az egyik lelkes katolikus hölgy ezt posztolta ki közösségi oldalára: „Templomunk festési munkálatai szépen haladnak. A szentély elkészülte után az állványozás egyre közeledik az orgonakarzat felé. Hamarosan az egész templom új színekben tündököl. Köszönjük a fáradhatatlan munkát a lelkes festő csapatnak!”

-Hirdetés-

És hogy kikből is áll ez a festő csapat? Erről és a felújítás hátteréről kérdeztük Nagy Gábort, a soltvadkerti katolikus egyházközségi képviselő-testület tagját.

Két éve, hogy új plébánost kaptunk dr. Jenei Gábor személyében. Új életre kelt vele egyházközségünk! Több megbeszélést is folytattunk és szépen elosztottuk a feladatokat. Ő a lelki oldalt és a gyülekezetépítést vállalta fel, a világi képviselő-testület pedig a gyakorlati dolgokat. Ilyen volt a plébánia felújítása és festése, majd következett a templom fűtéskorszerűsítése, szeptembertől pedig a teljes belső festés. Éppen 35 éve volt utoljára ekkora renoválás itt. Jelenleg Bozsóki Béla, Bibók László és Molnár Sándor, no meg munkásaik dolgoznak jelenleg az állványokon.

Kérem, mutassa be az eddigi fejlesztéseket!

A legfontosabb — ki hinné? — a csapadékvízelvezetés modernizációja volt. A fűtést is korszerűsítettük, melyhez főleg a nyári időszakban légkondicionáló tartozik. Ez a hőmérséklet mellett a levegő páratartalmát is szabályozza.

Látom, most minden fólia alatt van. Hol tartják a miséket?

Vasárnaponként a festés ideje alatt is a templomban. Levesszük a bútorzatról a védőfóliát, majd a mise végén újat teszünk fel. Hétköznap pedig a hittanteremben.

Mi lesz az orgonával?

Kántorunk, Abonyi Henrik javaslatára ahhoz majd akkor nyúlunk, ha a belső renoválás lezajlott. Terveink szerint új, minőségibb szekrénybe kerülnek a sípok. Ez egy jó hangzású, kétmanuálos orgona.

Anyagiak?

Több helyről kaptunk támogatást: országgyűlési képviselőnk segítségével pályázati pénz érkezett, a város önkormányzata tavaly ősszel 2,5, idén tavasszal ugyancsak 2,5, most pedig 3 millió Ft támogatást adott terveinkre. Emellett természetesen ott az „önerő”: nagyon sok adomány érkezett a hívektől és a vállalkozásoktól, amiért roppant hálásak vagyunk.

Mekkora összeget emésztenek fel a felújítások?

Először is el kell mondanom, hogy a felajánlások révén jóval alacsonyabbak a költségeink annál, mint amennyi lehetne. A festéket nagy kedvezménnyel adja az Akker Plusz, az iparosok ugyancsak olcsóbban számolnak, és amikor kell, a hívek társadalmi munkája mindig ott van. A belső festéssel bezárólag 35 millió forintnál fogunk tartani.

Végül eláruljuk, hogy ha kedvező lesz az időjárás, október 3-án csütörtökön 13 órakor nagy látványosság várja az érdeklődőket: ekkor veszik le egy tűzoltó daru segítségével a mintegy 35 méter magasan lévő toronykeresztet!      

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS