Második alkalommal került megrendezésre a Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Tagóvodájában szeptember 27-én a Mihály napi forgatag. Az óvoda nevelési programjában kiemelt helyet foglal el a néphagyomány őrzés és ápolás.

Kecskemétiné Viczián Ilona tagóvoda vezető Gabnai Katalin szavaival üdvözölte a jelenlévőket:

-Hirdetés-

Ezt a kincset nem lehet médiára, könyvre, kazettára bízni. Véren át és lelken át, tenyérből tenyéren, testtel a testhez érve, zöldellő búzacsíra fölé hajolva, vagy épp az ünnepi gyertyát gyújtva csak az együttes élmény után adható át a hagyomány. Itt és most mutasd neki, tedd meg vele, amikor annak a tettnek ideje van.

Az óvoda pedagógusai örömmel tapasztalják, hogy a gyerekek érdeklődnek a néphagyomány, mind a magyar mind a kiskőrösi szlovákság hagyományai iránt. Nevelőmunkájuk fontos része, az ünnepek sajátos hangulata, a hozzá kötődő hagyományok, szokások felelevenítése. Ez a Mihály napi vásár is egy ilyen alkalom.

A népi kalendárium szeptembert Szent Mihály havának nevezi. Szent Mihály napján kezdődött a kis farsang ideje, és Katalin napjáig tartott, a lakodalmak és a bálok ideje volt. Országszerte emlékezetesek voltak a vásárok, ahol nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, szórakozási és ismerkedési lehetőséget is jelentett számukra. Női munkatilalom is fűződik Szent Mihály napjához. Úgy tartották, aki ezen a napon mos, annak kisebesedik a keze. Ettől a naptól kezdve nem szabad az ágyneműt a szabadban szellőztetni. Szent Mihály napja után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet.

A délután folyamán, az óvodások műsorral kedveskedtek, énekeltek, verseltek és dalos játékokat adtak elő. Vendégeik a Kiskőrösi Bem József Általános iskola tanulói gyönyörű népdalcsokorral érkeztek. Felkészítő tanáruk Kecskés Lilla volt. Györk Ernőné Ildikó és Hazafi Ica néni elmaradhatatlan részét képezik az óvoda életének, népviseletük és kedves játékuk most is színt vitt a műsorba. A délután fellépéseiben az akasztói Vízkereszt Citerazenekar közreműködött.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS