Falunapokat tartottak a hétvégén Csengődön. A programsorozat pénteken kezdődött faültetési ünnepséggel, mely évtizedek óta hagyomány a településen. A fát mindig az év tanulója ülteti el, idén ezt a címet Kiss Barbara – a tavalyi végzős osztály tanulója – nyerte el, akinek nyolc éven át tartó munkáját értékelte a Csengőd Községért Alapítvány.

Kiss Barbara az év tanulója
-Hirdetés-

Ezt követően az alsós épület egy tantermének névadója volt, a névadó fia, ifj. Tomor Ferenc közreműködésével, a családtagok részvételével. Németh István iskolaigazgató ismertette Tomor Ferenc életútját, majd a leszármazottak közösen leplezték le a névadó táblát, mely az egyik alsós tanterem ajtaját díszíti.

A pénteki nap a Dankó Pista Művelődési Házban folytatódott a falunapok megnyitó ünnepségével. A megnyitót mások mellett megtisztelte jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint Csengőd testvértelepülése, Nagykér polgármester asszonya, Valaska Judit és a képviselő-testület tagjai.
Lajter Ferenc polgármester ünnepi gondolatai után a Dankó Pista férfikórus lépett fel, akiket az Operett Voices Társulat műsora követett.

Dankó Pista férfikórus

A szünet ideje alatt és egész hétvégén lehetőség nyílt megtekinteni a művelődési ház kiállításait: a nagyteremben helyi festőművészek: Zsíros Zoltán és Flaisz János alkotásait, a kisteremben a világháborús kitüntetéseket és emléktárgyakat Földi István és Hegyi Zsuzsanna magángyűjteményéből, a galérián pedig Dobrovitz Klára üvegművész és Göncziné Heftner Anna gyöngyfűző alkotásait.

jubiláló házasok ünnepségének helyszínén

Az est fénypontja a jubiláló házasok ünnepsége és az azt követő vacsora volt, melyet a sportcsarnokban tartottak, ezalatt a művelődési házban Markó Nani és Dörmő Anita szórakoztatta a közönséget.

Markó Nani és Dörmő Anita

Szombaton a helytörténeti tájház átadóján Supka Éva, a Cselekvő Közösségek Bács-Kiskun megyei mentora méltatta a helytörténeti ház jelentőségét, kiemelve, hogy közösségi összefogással újult meg. A Csengődi Csicsergők énekeltek népdalcsokrot, név szerint Kiss Amanda, Kiss Vanessza, Lajter Hanna, Molnár Noémi, Pivarcsi Tirza és Turán Dorina. Felkészítő tanáruk Barkaszi Szilvia volt.

Nemes Ibolya, a Csengőd Községért Alapítvány elnöke a házhoz kötőtő személyekkel kapcsolatos információkat osztott meg a hallgatósággal. A rendezvényen részt vettek a valaha itt élt család leszármazottai is. Lajter Ferenc polgármester ünnepi gondolatai után szalagátvágással átadták a tájházat.

rétesverseny egyik csapata

Ezt követően főző- és rétessütő versennyel folytatódott a nap. A vasút melletti parkban a családok, baráti társaságok főztek. A színpadon fellépett a csengődi néptánccsoport, a helyi Dankó Pista Férfikórus. Musical és retro gála, koncertek, ugrálóvár és arcfestés várta egész nap a parkba kilátogatókat.

népviseletben

Vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelettel zárult a rendezvénysorozat, melyen Lupták György esperes-lelkész lelkész hirdetett igét és Vatai Gyula nyugalmazott börtönparancsnok tett tanúságot hitéről. A rendezvényen színvonalas énekével a kiskőrösi Gospel Sasok énekegyüttes szolgált.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (105 db kép)
MEGOSZTÁS