Az izsáki fogathajtó pályán 2019. szeptember 27-29. között zajlott az 2019 évi 50. Magyar Fogathajtó Országos Bajnokság döntője, ami más programokkal együtt igazi őszi fesztivállá nőtte ki magát. A városi kitüntető címek átadásán prof. dr. Kásler Miklós és Lezsák Sándor köszöntötte a megjelenteket.

-Hirdetés-

Már csütörtökön, az első állatorvosi szemlével és a nemzeti B kategóriás kettesfogatok, valamint a parafogat kategória díjhajtó versenyével elkezdődött a hármas jubileumot ünneplő Magyar Fogathajtó Országos Bajnokság döntője. (Négyes kategóriában 50 éve 1969-ben, kettesben 40 éve 1979-ben, és egyesben 25 éve 1994-ben írták ki az első magyar fogathajtó bajnokságot.) Az izsáki versenyen a CAN-A kategóriás egyes-, kettes- és négyesfogatok, a CAN-B kategóriás kettesfogatok versenyeztek a bajnoki címekért. A viadal egyben CAI3*-os négyesfogathajtó verseny is, mely a FEI Fedeles Világkupára való minősüléséért is zajlik. Az országos bajnoki döntőn 54 fogat vett részt. A világkupa pontszerzésért cseh, román és svájci fogat is indult. A díjhajtás, a maratonhajtás és az akadályhajtás összesített eredményei alapján: Meskóné Orosz Mária (Üllő) – egyesfogat, ifj. Galbács Ferenc (Szilvásvárad) – kettesfogat A kategória, Dobrovitz József (Vecsés) – négyesfogat, valamint kettes fogat B kategóriában Juhász Zoltán (Cegléd) lett 2019 év magyar bajnoka. Ezzel az eredménnyel Meskóné Orosz Mária megvédte, míg Dobrovicz József a tizenegyedik magyar bajnoki címét szerezte meg.

Az izsáki fogathajtó pályán tartott országos döntő technikai lebonyolítása a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága szervezésesben zajlott. A versenyzők és az idelátogatók ellátását a tízéves Royalsekt Zrt. támogatásával, Biczó Csárda & Lovas panzió biztosította. Sikerrel oldották meg a négy nap alatt a VIP vendégek és kétezer fős nagy sátor látogatóinak ellátását. Péntek és szombat este, ismert elődadók meghívásával élő koncertekkel szórakoztatták a bulizni vágyókat. A vasárnapi családi napon a gyerekek számára biztosítottak tartalmas programokat.

A fogatható pályán felállított nagy sátor adott otthont szombat délután az ünnepi köszöntőnek és a kitüntető címek átadásának. Az ünnepségen Mondok József polgármester mellett prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma minisztere és Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlevőket.

Mondok József köszöntőjében emlékeztetett, hogy a közel százéves múltra visszatekintő Izsáki Sárfehér Napok, a frissen elkészült, és hamarosan átadásra kerülő központi parkban még nem volna szerencsés, a rendezvényeiken szokásosan megjelenő tömeg mozgatása. Őrizve a régi hagyományokat, de egyben újakat is teremtve, mintegy modernizálva a régi programot, így került sor az őszi fesztivál megszervezésére. Remélve, hogy a tartalma a mai, vidéken élő fiatalok számára is vonzó lehet. Ez a rendezvény egyben a vidékfejlesztési programok népszerűsítését, megismertetését is szolgálja. Az önkormányzati ciklus zárása kapcsán címszavakban beszámolt az öt év munkájáról, kiemelve, hogy ez alatt közel hét milliárd forintnyi beruházás, és fejlesztés valósult meg Izsákon. Köszönetet mondott Izsák lakosságának, hogy megértő támogatásukkal együtt formálhatták szeretett városuk arculatát még szebbé, még élhetőbbé. Reményét fejezte ki, hogy az október 13-án felálló új vezetés is élvezi majd azt a kormányzati támogatást, amellyel hasonló eredményeket érhetnek el, mint ebben a ciklusban sikerült.

Kásler Miklós köszöntőjében nagyrabecsülését fejezte ki a város iránt, mert az szellemiségében őrzi a magyar népi kultúrát és hagyományokat.

– A fogathajtás fővárosa, Izsák megérdemli azt, hogy mindenki előtt megköszönjem azt a lelkes munkát és kitartást, amit a magyar lótenyésztés és lovassport újra élesztéséért tett – fogalmazott a miniszter.

Lezsák Sándor köszöntőjében elmondta, hogy a vidék nemcsak azért van, hogy élelmiszerrel lássa el az országot, hanem azért is, hogy otthon legyünk benne.

– Egy város annyit ér, amennyi értéket képes kitermelni magából a család, a közösség érdekében. Izsákon négyzetre emelték a kiválóságot – mondta Lezsák Sándor és hangsúlyozta, hogy minden emberben van tehetség és képesség, melyet mozgósítani kell, ez úgy az egyén, mint a különböző szervezeteknek és a kormányzatnak is felelőssége: olyan helyzetet teremteni, mely a képességet mindenkiből külön-külön előhívja.

A köszöntők és az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes műsora után került sor a városi kitüntető címek átadására.

Prof. dr. Kásler Miklós, Mondok József, Gera Árpád Zoltánné és Lezsák Sándor

A város 2019-évi kitüntetettjei:
Izsák Város Képviselő-testülete a Városért végzett munkáért Díszpolgári címet adományozott Gera Árpád Zoltánné részére. Izsákért Emlékplakettet adományozott: Bajkó Zoltán plébános, Dudás László & Oláh Ibolya, Ezüst Gólya Nyugdíjas Klub, Gyallai Éva, Kapás Zoltánné, Mankovics Mihály & Mankovics Mihályné, Ö. Kovács Tibor, Radványi-Nagy Ilona Amália, Szabóné Pápa Edit, és Faragó Gábor részére.

Virágos Izsákért elismerésben részesül: Németh Ferenc, Szekeres Gyuláné, Mezei Mihályné.

Pénteken délután, Zetényi-Csukás Ferenc adományaként állíttatott Kunhuszár dombormű avatására, bensőséges ünnepség keretében került sor a megújult központi parkban. A Túri-Törők Tibor szobrászművész készítette alkotás, egyrészt Csukás András (1762 – 1831) egykori izsáki főbíró emléke előtt tiszteleg, másrészt a Csukás család kun eredetét is idézi. Az emlékmű arra is emlékezet, hogy a hagyomány szerint az Izsák és Orgovány közötti út mentén a XIX. században állt egy fából faragott kunbaba. Mint ismeretes, Csukás András főbírósága idején, 1816-ban kapott először városi rangot Izsák. Ezt megörökítő márványtábla a polgármesteri hivatal bejáratánál kapott helyet.

A pénteki szoboravatást követően, szintén a központi parkban került sor arra faültetésre, amely a város csatlakozását jelképezi a „10 millió Fa” országos faültetési akcióhoz.

Zenei programok is gazdagították az I. Izsáki Őszi Fesztivált. Pénteken este az Izsáki Városi Vegyeskar a katolikus templomban tartotta hagyományos őszi hangversenyét. Ez alkalommal is változatos repertoárral álltak a közönség elé. A dalok elhangzása előtt, Berta István karnagy, a szerzővel és az adott művel kapcsolatos felvezetése értőbb hallgatásra biztatta a közönséget. A dalok végén felcsattanó és az előadás végén felállva adott vastaps jelezte, az Izsáki Városi Vegyeskar. ismét egy színvonalas, örömteli estét hozott a résztvevőknek.

Izsák volt a házigazdája a szombat délelőtt megrendezett XI. Vándor Kórusfesztiválnak. Az általános iskola aulájában megtartott kórustalálkozón, a jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus, a Dunaföldvári Annamatia Egyesület női kara, a dunaföldvári Cantemus kamarakórus, a kecskeméti Nemesszeghy Márta Vegyeskar és az Izsáki Városi Vegyeskar vett részt. A kórusok 20-30 perces önálló bemutatkozását követően, az elmaradhatatlan közös éneklésen egy ír népdalt – Simuljon mindig lábad elé jó út – adták elő. A program közös ebéddel és a kellemes hangulatú beszélgetéssel zárult.

Más műfajú zenei programot képviselt péntek este a Tunyogi Péter emlékest az izsáki ZÖREY klubban. A Tunyó-emlékzenekar koncertjén, legszebb dalainak előadásával, Tunyogi Péter (1947 – 2008), a P.Mobil zenekar egykori frontemberére emlékezhettek a rock kedvelői.

A Rolling Shadows MBT, az izsáki motorosok baráti társasága, szombaton tartotta a XVII. Országos Motoros Találkozót. A nagy népszerűségnek örvendő izsáki találkozóra érkezett több, mit háromszáz motoros a vasútállomás környékén gyűlt össze, ahol a barátkozás mellett folyt a nagy motormustra és a szokásos vetélkedések. A találkozó leglátványosabb része a motoros felvonulás volt. A több kilométer hosszan elhaladó motoros folyam sok nézőt csalt ki Izsák főutcájára.

Mondok József, Izsák város polgármestere, a Fogathajtó Szakbizottság elnöke rendkívül sikeresnek értékelte az I. Izsáki Őszi Fesztivált. A Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága szervezésesben, a megszokott magas színvonalon és szervezettségben zajlott magyar bajnoki döntő. A kísérő rendezvényeket támogató Royalsekt Zrt., az idelátogatók megelégedésére biztosította az ellátást és a szórakozási lehetőségeket. Péntek és szombat este ezerötszáz-kétezren buliztak a nagy sátorban! Összességében a Széchenyi Programiroda által is támogatott őszi fesztivál hagyományteremtő módon valósult meg, remélhetőleg lesz folytatása.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (59 db kép)
MEGOSZTÁS