Markó Ferenc képviselő 2014 októbere óta képviseli Kiskőrösön a 8. számú körzet lakosait. Az igen nagy területen lévő körzetben az elmúlt években több sikeres beruházás készült el, emellett a következő önkormányzati ciklus három legnagyobb városi beruházása is itt valósul meg.

Markó Ferenc képviselővel, sokak Frédi bácsijával beszélgettünk az eltelt időszak történéseiről és a jövőről.

Igencsak mozgalmas volt az elmúlt 5 év az Ön által képviselt körzet számára. Melyek a legfontosabb eredmények, amelyek történtek ez idő alatt?


Több olyan kisebb-nagyobb fejlesztés történt, amelyek nagyon régóta várattak már a megvalósításra. Az egyik feladat, amelyben végre előrelépés történt, hogy elkészült a Béke utca első felében a járda, a Petőfi Sándor utcai körforgalomtól a Szabadkai utcáig. Ez közel a Béke utca felét jelenti. Nagyon régóta vártuk már ezt a beruházást.

-Hirdetés-

Aki engem ismer, az tudhatja, hogy számomra a kiskőrösi piac az egy nagyon fontos létesítmény. Rendszeresen járok oda vásárolni, és kifejezetten jó lehetőségnek tartom, hogy lakosok százaival tudok ott személyesen találkozni. Emiatt is nagyon örültem, amikor napirendre került a piac fejlesztésének, átköltözésének ötlete, amelynek során megvásárolta az önkormányzat a régi kínai áruház épületét, hogy ott egy új piaccsarnok kialakítása kezdődhessen el. Fontos előrelépés lesz ez a helyi termelők és a minőségibb élelmiszereket vásárlók részére, hiszen jóval nagyobb és színvonalasabb környezetben árulhatnak/vásárolhatnak a lakosok és termelők. Ami szintén ehhez kapcsolódik, hogy a mai régi piac elbontásával újabb nagyszámú parkolóhely is kialakításra kerül, amely nemcsak a piac vásárlóinak hoz rendezettebb körülményeket, hanem a rövidesen megépülő új Wattay sportcsarnok látogatói miatt is kiemelten fontos lesz. Ha ugyanis a megépülő új csarnokban sportesemények, rendezvények lesznek, akkor nagyon fontos lesz a megfelelő számú parkoló ezen a területen. Nem beszélve a temetések alkalmával is felmerülő parkolási nehézségekről, amelyek szintén megoldódnak ezzel a beruházással. Úgy gondolom, hogy jó döntés volt megvásárolni a temető bejárata melletti eladásra kínált kisebb lakóházat is, hiszen itt szintén parkolókat lehet majd építeni.

A másik nagy beruházás szintén ezt a körzetet érinti, amely nem más mint a záportározó megépülése a körforgalomnál, a MOL benzinkút mögötti területen. Ennek a beruházásnak éppen szeptember 30-án volt az alapkőletétele és már elkezdődhet az építkezés is. Ez a beruházás majd megoldja reményeink szerint a város több pontján meglévő csapadékvíz elvezetési problémát is, ami a mostani időszakra jellemző felhőszakadások után alakul ki.

Az elkészülő több mint kéthektáros záportározó környezete alkalmas lehet egy újabb szabadidőpark kialakítására is, illetve közösségi terek építésével kisebb-nagyobb rendezvények helyszíne is lehet, mivel a jelenlegi Szabadidőparkban néhány rendezvény szinte kinőtte már magát. A záportározó területét a már kiépült kerékpárút hálózaton kerékpárral is biztonságosan el lehet majd érni.

A harmadik, talán legnagyobb beruházás, ami folyamatban van, az új óvoda a Kőrisfa utcában. Nagyon sokan várjuk már, hogy elkezdődhessen az építkezés, amely egyelőre a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt késik, de a lényeg, hogy meg fog épülni.

Az előbb felsorolt három nagy beruházás az, ami meghatározza a 8-as körzet fejlesztését a következő években.

 

A felsoroltakon kívül melyek azok a hiányosságok, amelyekre megoldást kell találnia a következő városvezetés képviselőinek?

Nagyon fontos lenne a Segesvári-Damjanich utcák környékén a járdaépítéseket elindítani. Az átalakult forgalmi rend miatt ezekben az utcákban megnőtt a járműforgalom, ami veszélyes közlekedési helyzeteket okoz rendszerint. Fontos lenne valamilyen megoldást találni a Bajcsy-Zsilinszky utcában a kerékpárosok biztonságos közlekedésére, hiszen óriási a forgalom. Sajnos ez az út állami kezelésű út, így az Önkormányzat nem végezhet rajta semmilyen műveletet. Fontos lehetőség, hogy a fürdő területe mellett most lehetőségünk nyílt egy nagyobb területet megvásárolni az ipari övezetből, amely egy komolyabb fürdőfejlesztési helyszín lehet a közeljövőben, ugyanis jelenleg nincs szabad hely a fürdő területén, ahol bővíteni lehetne a jelenlegi medenceparkot. Ez nagyon fontos lenne, mert igény lenne a bővítésre.

Ha jól tudjuk, megvalósultak az Ön ötlete alapján indult kezdeményezések is az elmúlt években?

Sok évvel ezelőtt beszélgettem a néhai laktanya egykori dolgozóival, katonáival. Feltettem nekik a kérdést, hogy miért ne lehetne egyszer egy szép emlékparkot kialakítani Kiskőrösön az egykori tüzér és vegyvédelmi ezredek és az itt szolgált katonák emlékére. Ennek megvalósításához jól jött a Kiskőrös 300 emlékév, hiszen a Helyőrségi Nyugállományúak Klubja újra felvetette az ötletet – amelyet Polgármester Úr be is fogadott – így idén májusban el is készült a Március 15-e utcában az emlékmű.

Amit még nagyon fontosnak tartok, hogy 15 évvel ezelőtt a mi kezdeményezésünkre épült újjá az Országzászló és ennek a környezete is fel lett újítva a városközpont felújítása során. Mostantól lényegesen színvonalasabb környezetben tarthatóak meg itt a megemlékezések, és ha valaki egy kicsit le szeretne ülni a városközpontban, akkor ezen a területen is szép környezetben teheti azt meg. Az Országzászló köré kiültetett fák nagy részéhez jelentősen hozzájárultam. A második világháborús emlékmű előtt elültetett tuják is a nevemhez kötődnek.

Gyalogátkelőhely létesült a Petőfi Sándor úton a Segesvári út bekötésénél, így a frissen épített járdán lehet kimenni a Béke utcáról a piacra.

Indul az idei önkormányzati választásokon is. Mit üzen a választóinak?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan időszakban lehetek önkormányzati képviselő Kiskőrösön, amikor egymást követik a komolyabbnál-komolyabb fejlesztések a városban. Ezekhez a fejlesztésekhez hozzátehetem a lakosoktól érkező javaslatokat, amelyeket azért rendszerint be is fogadnak a döntéshozók. Mivel a jelenleg tervezett legnagyobb építkezések az általam képviselt körzetben valósulnak meg, fontos lenne az ilyenkor felmerülő lakossági észrevételeket, javaslatokat továbbra is közvetíteni a vezetés felé. Én ebből a munkából szeretném kivenni a részemet. Amennyiben a választók ismét megtisztelnek a bizalmukkal, szívesen dolgozom továbbra is a körzet lakosaiért és Kiskőrös fejlődéséért.

T.Z

MEGOSZTÁS