Az Aradi Vértanúk kivégzésének 170. évfordulójára rendezett megemlékezést tartottak október 6-án Kiskőrösön.

Az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum ismét színvonalas programot állított össze. A KSZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium 12. B osztályának előadása színesítette a megemlékezést. Podmaniczky Gabriella és Szeitert Gábor olyan műsort raktak össze, ami az ember szívét ragadta meg.

-Hirdetés-

1849.október 6-án végezték ki az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Mi magyarok évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezünk meg eme szörnyű megtorlásról.

Prof.dr.Csorba László történész ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, hogy az örökségünket nem tudjuk folytatni, hiszen a világ folyamatosan változik. A hagyományt úgy lehet megőrizni, hogy állandóan újra kell gondolni, értelmezni. Fel kell tenni a kérdést mi az, amit bizonyosan tudunk a történészek által, és ennek a segítségével gondoljuk újra, hogy mi, hol helyezkedünk el a múlt, a jelen és a jövő láncolatában.

Az, hogy milyen jövőt szeretnénk gyermekeink számára, azt a jelen életünkkel döntjük el.

Most amikor értelmezzük a múltunkat, azzal a jövőnket építjük. Az emlékezés lényege tulajdonképpen tudatosítani azt, hogy milyen értékek alapján, milyen alapokon, mit építünk, amiben majd a jövőnek élnie kell.

Prof.dr.Csorba László történész

A programot Kossuth Lajos, a „magyarok Mózese címmel Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója tiszteletére rendezett időszaki kiállítás követte, ahol válogatást láthattunk Dobák Géza, Prof.dr. Hermann Róbert és Krámer Iván gyűjteményéből. A kiállítást Prof.dr.Hermann Róbert történész nyitotta meg.

A megnyitón az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a katonai igazgatási feladatok magas szintű végzése, a katonai érdekvédelem, a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében kifejtett munkájáért elismerésben részesítette Krámer Iván tartalékos alezredest.

Dr.Filus Erika igazgató és Prof.dr.Hermann Róbert történész

Záró programként Ismeretlen Görgei című könyv történetét ismerhették meg a jelenlévők a szerzők Prof.dr. Csikány Tamás és Prof. dr. Hermann Róbert történész tolmácsolásában. A rendezvényen részt vettek a helyi képviselő testület tagjai, helyi civil szervezetek, intézmények igazgatói és a kiskőrösi lakosság.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (27 db kép)
MEGOSZTÁS