„Könyvtárak az emberért”, „Felelősség a Földért” – ez volt a jelmondata idén az Országos Könyvtári Napok 2019. rendezvénysorozatnak.

Legelőször a gyerekeknek kedveskedtek a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház munkatársai a Könyvtári Napok hetének első napján, szeptember 30-án. A nagy mesemondóra Benedek Elekre emlékezve, a magyar népmese napján kedves kis bábelőadáson mutatták be a „Hétszínvirág” bábcsoport óvó nénijei az „Égig érő paszuly” című mesét. Kis ajándék könyvjelző mellé kijár minden évben a „hamuban sült” pogácsa is.

-Hirdetés-

Szerdán, október 2-án Hevesi Judit fiatal költő, kritikus, a Corvina kiadó munkatársa az alsó tagozatos gyereknek tartott egy interaktív irodalomórát, amelynek a végére Judit a gyerekekkel együtt kitalált és megírt egy komplett mesét a titokzatos kastélyban élő magányos lovagról, a hűséges kutyáról és a bálnává változott lóról.

Ezt követte egy felsősöknek szóló rendhagyó irodalomóra Nyáry Krisztiánnal, – aki ír a Nők Lapja Szerelmes levelek című rovatában, író, irodalomtörténész, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, számos nagy sikerű kötet szerzője. A 2016-ban megjelent Merész magyarok című kötetéről mesélt. Példákat hozott 30 olyan magyarról, akik a legnehezebb helyzetekben is bátrak, emberek tudtak maradni. Az írónak Ridegné Szilágyi Bettina magyartanárnő tette fel a kérdéseket a munkájáról, arról, hogy milyen ötletek alapján gyűjti a leveleket, amelyekből sok-minden megtudható arról a korról, amikor írták.

Szerdán este Nyáry Krisztián beszélgetőtársa Hevesi Judit volt. „Írjál és szeressél. Csókol Balázs” – írta levelét zárva Lengyel Balázs Nemes Nagy Ágnesnek 1944-ben. Erről kapta címét Krisztián könyve, melyben ismert emberek régi szerelmes leveleit gyűjtötte össze.
Arról beszélgettek, mi a szerelmes levelek lényege és mennyire sokféleképpen közelíthető meg a téma. Több levelet felolvastak a könyvből, idéztek például a következőktől: Örkény István levelét Nagy Angélának, aki találóan azt mondta, hogy a „zseniket olvasni kell, nem velük élni”. Gárdonyi Géza, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és más neves író, költő szerelmeslevelét, amelyekből kiderül, hogy ugyanolyan emberek voltak, mint bárki más.

Csütörtökön, október 3-án a gyermekkönyvtár vendége volt Kalapos Éva Veronika író. A kamaszgyerekek problémáival foglalkozó D. A. C. sorozat írásairól beszélt a nyolcadikos hallgatóságnak. Amellett szó esett Massza című könyvéről, amely az iskolai és az internetes zaklatás témáját dolgozza fel; majd a Muszáj?! című kötetről esett szó, melyben a patchwork-családok világát mutatja be a szerző. A gyerekek is kérdezhettek. Fény derült arra, mikor alakult ki, hogy író akart lenni, mennyi idő alatt ír egy könyvet, melyik a kedvenc saját és más által írt könyve, mi a nehéz az írásban!?

Pénteken, október 4-én „Nem csak a húszéveseké a világ” címmel A Bács-Kiskun Megyei Költök és Írók Baráti Körének irodalmi estjén sok érdeklődő volt jelen a kissé már elmúlt húszévesek közül. A háziasszony Tóthné Fitó Ica keceli alkotó volt, aki maga is tagja a Baráti Körnek.

Kovács István József a kör elnöke beszélt a harminc évvel ezelőtti alakulásról, a kör tevékenységéről, tagjairól, kapcsolataikról a képző- és népművészekkel, közös projektjeikről. A baráti körhöz tartozó három tagú zenekar nosztalgia slágereket adott elő, mellyel fokozták a hangulatot. Élmény volt hallgatni, ahogy beszélt a versről, versírásról, a baráti kör életéhez kapcsolódó eseményekről.

Kovács István József, Tóthné Fitó Ica, Czár Lászlóné és Horváth Imre tolmácsolásában a vendég és a háziasszony, valamint Radva Márta, Kökény Éva, Nagy L. Éva és Gyöngyösi Szabó Katalin verseit adták elő.

Végezetül Tóthné Fitó Ica és Horváth Imre igazi színészi teljesítményeként Heltai Jenő: Vallomás és a Háromtól hatig című humoros verseit láthatta, hallhatta, majd jutalmazhatta óriási tapssal a közönség.

A Könyvtári Napok zárásaként vasárnap rendkívüli nyitvatartással és kedvezményes szolgáltatásokkal várták az olvasókat.

Visszavárták a héten késedelmi díj fizetése nélkül a kölcsönzött, eddig vissza nem hozott könyveket.

Varga Eszter

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (57 db kép)
MEGOSZTÁS