Az Országos Könyvtári Napok keretén belül immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Mécses Gyújtás a Nemzeti Gyásznap alkalmából Soltvadkerten.

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

A 48-as emlékműnél Légrády Andor helytörténész meghívására a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa Ress Zoltán történész és könyvtáros mondott megemlékező beszédet.

Ress Zoltán történész a téma egyik legjobb ismerője korosztályában

A Himnusz eléneklése után beszédében kitért arra, hogy milyen keretet ad 1848 és 1849 a nemzeti ünnepek, megemlékezések sorának. 1848. március 15. a kezdet és 1849. október 6. a vég. De kiemelte, hogy ez sem igaz, mivel csak egy állomás volt október 6. A vég 1867 volt, ugyanis 48 szellemiségének néhány vívmányát akkor ismerték el, a Kiegyezéssel.

Azt is megtudták a jelenlévők, hogy a vértanúk Aradon nem 13-an, hanem 16-an voltak – az ismertek mellett Ormai Norbert honvédezredes, Kazinczy Lajos honvédezredes, Lenkey János honvédtábornok.
De a vértanúk száma sokkal több, mert már a megtorlást, megfélemlítést 1849 januárjában elkezdték az osztrákok.

A példa kedvéért volt olyan kivégzett, akinek csak annyi volt a bűne, hogy a kutyáját Ferenc Józsefről nevezte el.

Megemlítette a szónok azt is, hogy milyen arányban voltak a magyarok és a nem magyarok az aradi vértanúk között. A nemzetiségiek voltak többségben. Több anekdotát és érdekes történetet is megemlített tábornokainkról.

Ezt követően Lehoczki Ferenc polgármester úr és Ress Zoltán közösen elhelyezte a város mécsesét az emlékmű előtt. A mécsesek elhelyezése után a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjteményben a jelenlévők részére kötetlen beszélgetés volt az elmaradhatatlan zsíros kenyérrel és frissítővel.

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS